Kultúra

2010.12.13. 20:23

A Balatonnál bontották a berlini falat

Balatonfüred - Húsz éve omlott le a berlini fal, lett vége a hidegháborúnak, amiben Magyarországnak, pontosabban a magyar polgároknak nagy szerepük volt.

Martinovics Tibor

A vasfüggönyt megsemmisítő német egység itt a Balatonnál valósult meg - hangzott el a Magyarok és németek a hidegháborúban címmel rendezett kétnapos konferencián. A Vaszary-villában látható Német egység a Balatonnál című kiállításhoz kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézete, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Balatonfüredi Városi Múzeum ismeretterjesztő konferenciát szervezett, azzal a céllal, hogy politikai, gazdasági, kulturális, illetve állambiztonsági szempontból bemutassa, hazánk milyen viszonyban állt a két Németországgal, miként vélekedtek németek és magyarok egymásról, s hogyan vált Magyarország a német egység megvalósulásának kulcsszereplőjévé.

- Van miről beszélnünk. Abban, hogy a hidegháborúnak vége lett, a vasfüggöny leomlott és megtörtént a kelet-európai fordulat, Magyarország vitathatatlanul nagy szerepet vállalt. A magyar átalakulás egyik gerjesztője volt a vasfüggöny elbontásának, mert a magyar átalakulás a lengyellel együtt annál is gyorsabb volt, mint azt a keleti vagy nyugati nagyhatalmak szerették volna. Mindenki a magas politikára teszi a hangsúlyt a rendszerváltásoknál, pedig a polgárok sokasága vett ebben részt. Itt a Balatonnál nem törődve azzal, hogy a politika kettévágta Európát, évente tízezren találkoztak; kikerülve a hatalmat és a vasfüggönyt, az emberek megpróbáltak normálisan élni, fenntartani a családi kapcsolatokat. Létrehozták a kis német egységet - válaszolta kérdésünkre dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, aki hangsúlyozta, Magyarország egész Európára kiható, komoly történelmi tettet hajtott végre.

A városi múzeumban rendezett konferenciát Doncsev András, a város alpolgármestere nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a hidegháború óta felnőtt egy generáció, amelynek semmiféle benyomása nincs erről a korról, így tehát a kortanúk és a történészek felelőssége feltárni előttük a történelmet, egyáltalán, tisztázni, kik voltak az események alakítói.

- A Vaszary-villában látható a kortanúk visszaemlékezéseit, hivatalos dokumentumokat és privát filmfelvételeket egyaránt bemutató kiállítás, és ez a konferencia sokat segít abban, hogy közelebb jussunk a valóságos történelemhez - mondta Doncsev András.

A hétvégén rendezett konferencián többek között előadást tartott dr. Fischer Ferenc, a pécsi egyetem dékánja, Katrin Sitzler német politológus és dr. Tóth Ágnes, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézetének igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!