Kultúra

2010.12.19. 18:27

Megújuló könyvtárak, bővülő szolgáltatások

Veszprém - A könyvtárak felkészültek az internet által támasztott követelmények teljesítésére, jó a stratégiájuk, de annak megvalósításához elegendő forrás is kell.

Halmos György

Erről Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke beszélt a dózsavárosi könyvtárban, ahol a Tudásdepó-Expressz című könyvtári pályázat zárórendezvényét tartották. Az elnök hozzátette, hogy a könyvtárak a fejlesztések révén az internet- és a  Gutenberg-galaxist is kiszolgálják. Szükséges, hogy létrejöjjenek azok a falak néküli könyvtárak, amelyeket bármikor és bárhonnan el lehet érni, mindenki hozzájusson az információhoz. 

- A digitális felzárkóztatásban a könyvtáraknak nagyon nagy szerep jut majd a jövőben - hangsúlyozta az elnök. Siklódi Levente, a veszprémi közgyűlés városstratégiai bizottságának elnöke arról beszélt, könyvtáraknak van és kell, hogy legyen jövőjük. Hangsúlyozta, hogy a könyvtárak közösségi színterek is, ahol az emberek találkoznak.

A könyvtári fejlesztésben Veszprém vezetésével egy konzorcium vett részt, amelynek tagja volt Badacsonytomaj, Balatonfűzfő, Herend, Sümeg. A tájékoztatás szerint Badacsonytomajon 4,8 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre, ebből többek között a könyvtár informatikai rendszerét modernizálják. Balatonfűzfőn integrált könyvtári szoftvert helyeztek üzembe, számítógépeket vásároltak, akadálymentesítették az intézményt. Herenden a több évtizedes lemaradásban lévő könyvtár világítását korszerűsítették, klimatizálták, és az infrastruktúrát is fejlesztették a hárommillió forintos forrásból. A sümegi könyvtár fejlesztésére csaknem 8,6 millió forintot fordítottak.

A projekt legnagyobb összegű támogatását Veszp- rém használhatta fel; a 40 milliós támogatásból a Cholno- ky Könyvtárban, a Dózsavárosi Könyvtárban, a gyulafirátóti művelődési házban, a Jutas-lakótelepi könyvtárban, a kádártai faluházban és a Március 15. úti könyvtárban végeztek fejlesztéseket. A sümegi könyvtár fejlesztésére  8,6 milliót fordítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!