Kultúra

2011.01.27. 18:57

Égi vándor a Sédben - Új magyar musical a Pannon Várszínház előadásában

Veszprém - Égi vándor címmel mutatja be február 5-én a Pannon Várszínház az Omega-dalokból készült musicaljét. A bemutatóra a legendás együttes tagjait is várják.

Németh F. Bernadett

- Olyan korszak volt ez, amikor elvonatkoztattunk a pénz vonzásától, felfelé emeltük a fejünket, kinéztünk erről a bolygóról és elszakadtunk ettől a mocskos világtól, s függetlenül attól, hogy ezt a vasfüggönyön innen vagy túl tettük, ugyanazt gondoltuk - mondta lapunknak Benkő László, az Omega billentyűse, zeneszerző, aki igen örült Vándorfi László ötletének, hiszen ez a feeling, ami a hatvanas évektől a hetvenesig tartott, ma megint aktuális.

A média által irányított világ ismét az anyagi javakról szól, illetve arról, hogy ne gondolkodjunk, csak fogyasszunk, mértéktelenül, amit a tévé diktál. De sokan elvágyakoznak ebből valami többe, valami magasabbra. A zeneszerzőt is meglepte, hogy ez a téma még visszatérhet és az akkor megírt dalok ugyanúgy, ugyanazokhoz, ugyanarról szólhatnak, mint akkor, mint amikor születtek.

Benkő László elmondta, hogy az ötlet megszületésétől fogva végig együtt dolgozott Vándorfi Lászlóval és a koreográfus Krámer Györggyel. A zeneszerző úgy érzi, nagyot szól majd a veszprémi bemutató. Igen kíváncsi a közönség reakciójára, ezért ő maga biztosan, de ha meg tudja szervezni, az Omega minden tagja részt vesz a jövő szombati bemutatón.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, az Égi vándor rendezője felidézte: készítettek már Zorán-, majd LGT-dalokból is zenés darabot, melyekben semmi próza nem volt (az Égi vándor is ilyen), csak a dalok szövege, valamint lazább szövetű, szövegezésű zenés-táncos darabot Táncdalfesztivál I, majd Táncdalfesztivál II címmel. Mind nagy sikert arattak, több helyütt játszották az országban. Ebbe a sorba illeszkedik az Omega-dalokból készült előadás is. Az ötlet pedig szinte adta magát, hiszen Vándorfi László is a híres budapesti egyetemi színpadon "nőtt föl", ahonnan a nagy zenei korszak meghatározó szereplői is indultak, ahol a film, a népművészet és más művészeti ágak virágoztak. Itt találkozott Benkő Lászlóval, akivel a barátság azóta is tart. Egy ideje pedig "rágta a fülét", hogy színpadra vihessék az Égi vándort. Végül örömmel járult hozzá.

Az élőzenével megspékelt előadás témája a fausti út, vagy ha tetszik, az ember tragédiája: főszereplője egy férfi, aki úgy érzi, nem erre a világra született, ezért elmegy a csillagokba, s onnan sok viszontagság után csak üres kézzel tér haza a Földre meghalni. Az Égi vándor tehát nem "csupán" nagyszerű Omega-dalok gyűjteménye, hanem egy érdekes történetbe ágyazott, mélyen elgondolkodtató mondanivaló.  

- Igényes a szöveg, sajátos a zenei világ, az Omega-emlékzenekar élőben játszik, szóval nem kis feladatot kell megoldanunk, de hihetetlenül jól áll a mi fiatal társulatunknak. Tehetségesek, jól mozognak és énekelnek, nagy sikerre számítok - mondta a direktor.

Az Égi vándort február 5-én este hétkor mutatják be a volt Séd filmszínházban.

 

Az Omega legnagyobb slágereit felhasználó új magyar musical elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz. Krámer György koreográfiáival, Vándorfi László írói-szerkesztői és rendezői munkájával kerül színpadra. A főszerepeket Zayzon Csaba, Kékesi Gábor, Stefancsik Annamária, Bánfi Kata és Nagy Barbara játsszák, de színre lép a Pannon Várszínház egész társulata. Élőzenét játszik az Omega-emlékzenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!