Kultúra

2011.02.15. 15:39

Kié az ország? Kié a hatalom?

Veszprém - Neves előadók egész sorát hívta meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Veszprémi Szervezete (KÉSZ) idei programjaira. Február 16-án Duray Miklós politikus-közíró lesz a vendég, abból az apropóból, hogy három évtizeddel ezelőtt született meg Kutyaszorító című könyvének gondolata, melyben a kisebbségi, felvidéki létről vall.

Bartuc Gabriella

Az 1983-ban megjelent, annakidején nagy port kavart könyv bevezetőjében Csoóri Sándor akkor úgy fogalmazott: Ezt a könyvet nem szépíró írta. Nem is gyakorlott tollforgató. Ezt a könyvet maga az elviselhetetlen sors íratta egy Csehszlovákiában született s máig ott élő, fiatal magyar értelmiségivel: Duray Miklóssal. Csoóri Sándor betegsége miatt nem tud részt venni a szerdai veszprémi eseményen, de külön levélben köszönti a hallgatóságot  tudtuk meg dr. Udvarhelyi Olivértől.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi csoportjának elnöke a Naplónak elmondta, itt lesz viszont Skultéty Csaba közíró, aki a Szabad Európa rádiónak Ambrus Márton néven volt külpolitikai szerkesztője. Skultéty és Udvarhelyi kérdezik a felvidéki politikust a 17 órakor kezdődő rendezvényen. Az előadás sorozat helyszíne a Padányi Katolikus iskola.

Dr. Udvarhelyi Olivértől megtudtuk, egy hónap múlva, március 16-án Barlay Ödön művészettörténészt, nyugalmazott lelkészt várják Veszprémbe. A professzor középkorkutató, sokáig élt Olaszországban. Elmúlt kilencven éves és sorozatban jelennek meg könyvei Prohászka Ottokárról magyar és angol nyelven.
Húsvét előtt, április 13-án dr. Jelenits István egyetemi tanárt, Pilinszky János gyóntató papját és közeli barátját üdvözölhetjük Veszprémben.

 

 

 

A meghívás apropója: a piarista rend veszprémi gimnáziuma alapításának a 300. évfordulója. Az évforduló kapcsán október 19-én Borián Tibor, nyugalmazott gimnáziumi igazgató beszél majd a katolikus nevelés aktuális kérdéseiről.

Május 18-án dr. Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár abból a meglepő állításból indul ki előadásában, hogy a néprajz a jövő tudománya. Vallásosság és egészség összefüggéseiről tart előadást dr. Kopp Mária ismert orvosprofesszor június 15-én. Szeptember 21-én dr. Kellmayer Miklós csodálatos ember és kutató, egyetemi tanár lesz a KÉSZ vendége, akinek Élet címmel mostanában jelent meg egy rendkívül érdekes könyve a Kairosz Kiadó gondozásában.
November 16-án Zichy László fizikus, pszichológus, aki hosszabb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban Kié az ország? Kié a hatalom? témakörben beszél. Karácsony előtt dr. Korzenszky Richárd perjel a szentföldi zarándokutakról tart képes-vetítéses élménybeszámolót  közölte lapunkkal dr. Udvarhelyi Olivér, a KÉSZ Veszprémi Csoportjának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!