Kultúra

2011.03.24. 16:29

Irodalmi kutatóközpont és a teljes László Károly gyűjtemény Veszprémben

Veszprém - Szenzációs bejelentést tett Szőcs Géza kulturális államtitkár szerdán este a Vajdasági napokon, a szabadkai Kosztolányi színház előadása előtt köszöntve a határon túli vendégeket és a hazai közönséget.

Bartuc Gabriella

Veszprém város vezetése és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának összefogásával és a kormányzat támogatásával archívumot, kutatóintézetet hoznak létre, amelyet a vajdasági magyar irodalom fiatalon elhunyt legendás költőjéről, az Új Symposion egykori főszerkesztőjéről, Sziveri Jánosról neveznek el. A szóbanforgó intézet a kortárs magyar irodalom fenomenológiájával, a rendszerváltó folyóiratok történetével foglalkozik majd - jelentette be szerdán este Veszprémben az államtitkár.

A másik szenzációs bejelentés a László Károly gyűjtemény bővítése. A magyar származású, Bázelben élő műgyűjtő több ezer darabos gyűjteményének még depókban lévő részét is szeretné méltó körülmények között szülőföldjén kiállítani. Szőcs Géza államtitkár elmondta, a napokban Bázelben felkereste László Károlyt, akit a Veszprémmel való eddigi jó együttműködés arra késztet, hogy az egész gyűjteményét felajánlja a városnak, ha alkalmas helyet találnak a kiállítására. "A város és a kormányzat összefogásával eljutottunk egy olyan pillanatig, amely László Károly számára is meggyőző" - fogalmazott.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere örömmel fogadta a hírt, nem különben azt, hogy a Vajdasági napok rendezvénysorozat kapcsán végre látványosan összefogott az egyetem és a város, valamint a vajdasági Szabadka és Veszprém kapcsolatai is erősödtek.

Horváth Géza a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar rektori megbízottja  beszédében "ismeretlen ismerősnek" nevezte a vajdasági kultúrát, hozzáfűzve, 1990 óta a vajdasági magyar kultúra jelen van a városban, sőt már a veszprémi azonosságtudatot is élteti.

- "A szövegkócoló gép elszabadult" - idézte Tolnai Ottó költő szófordulatát - és éppen itt Veszprémben. A veszprémi irodalmi hagyomány ezen a színházi estén is íródik - fogalmazott az előadásra utalva, amely Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa című hosszúverse alapján készült. Az est folytatásában a szabadkai Kosztolányi Színház társulata Urbán András rendezésében telt ház előtt nagy sikert aratott az alternatív művészeti hagyományokat ötvöző előadással.

 

A László Károly képzőművészeti gyűjtemény a két háború közötti művészet olyan területeit öleli fel, amelyet magyarországi közgyűjtemények az adott időszakban nem gyűjtöttek. Olyan értékek is birtokában vannak, amelyek az adott korszak művészettörténetéről alkotott képünket megváltoztatják, illetve a már Veszprémben lévő művek alapján megváltoztatták. 2006-ban került a gyűjtemény közel kétszáz darabja az erre a célra felújított Dubniczay-palotába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!