Kultúra

2011.03.24. 10:28

Látványterv és korszerűsítés a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém - Modern oktatótérrel és informatikai pontokkal ellátott tanulmányi raktár épül a Laczkó Dezső Múzeum Török Ignác utcai raktárépületében.

Szabó Zsuzsanna

A csaknem százmillió forintos beruházás és épületkorszerűsítés a Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének erősítése című pályázat keretében valósul meg. Mint azt dr. Limbacher Gábor, megyei múzeumigazgató elmondta, a Laczkó Dezső Múzeumnak több százezres műtárgyállománya van, ennek csak egy százalékát tudják a látogatóknak bemutatni. A mostani sikeres pályázatnak köszönhetően viszont az eddigi zárt raktár, egy nyílt, korszerű látványtárrá alakul, ahol az eddig rejtett értékek is láthatóvá válnak. Az iskolabarát fejlesztésen belül a gyerekek számára egy új, interaktív oktatótér születik, amely lehetőséget teremt az élményalapú oktatásra, tanórák megtartására.

Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntőjében hozzátette, a jelenlegi projekt megszületésével egy kapu nyílik mind a város, mind a megye kulturális életében. A cél, hogy ezen a kapun minél többen betérjenek és megtekintsék a múzeum tárgyait, evvel is közelebb kerülve a múlt gyökereihez.

Schleicher Veronika, a múzeum történeti- és néprajzi osztályvezetője kifejtette, novemberre,  a tervezett projektzáró rendezvényre  az intézmény mintegy húszezer műtárgyát állítják ki a vitrinekkel és tárolórendszerrel kiegészített új tanulmányi raktárban. Ezen kívül elkészítik a gyűjtemény digitalizálását is, ami lehetővé teszi a virtuális böngészést és nézelődést. A tervek szerint mintegy tizenhatezer műtárgy lesz megtekinthető az interneten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!