Kultúra

2011.03.20. 18:53

Mi újság Délen? - Vajdasági napok Veszprémben

Veszprém - A tudomány és a művészet sokféle aspektusából lehetőség nyílik az ex-jugoszláv tartomány megismerésére a március 21-én kezdődő Vajdasági napokon.

Bartuc Gabriella

A vajdasági tudományos, művészeti élet színe-java előadást tart, illetve fellép Veszprémben március 21-től március 24-ig a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának rendezésében, többek között a város és az MTA Veab irodalomtudományi munkabizottságának támogatásával. A rendezvénysorozat Baráth Ferenc plakátkiállításával kezdődik hétfőn 14 órakor az egyetem aulájában, majd Csányi Erzsébet Farmernadrágos próza vajdasági tükörben című előadásával folytatódik. Ezután a DNS folyóirat mutatkozik be. Fenyvesi Ottó kollázskiállítását Virág Zoltán nyitja meg 18.30-kor a Dubniczay-palotában , majd a költő zenés irodalmi estje következik.

Kedden Thomka Beáta Szemhatárok, identitások, régiók címmel tart előadást. A vajdasági irodalom külföldi fogadtatásának legújabb fejleményeiről Anna Górecka, Darko Tomsic, Rácz Péter és Ladányi István beszél. Tolnai Ottó költő irodalmi estje 17 órakor kezdődik a Vár u. 20-ban, majd levetítik Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét, amelynek forgatókönyve Danilo Kis regénye alapján készült.

Szerdán Baráth Ferenc grafikusművész személyesen tart tárlatvezetést azon a Budapesten nagy sikert aratott plakákiállításán, amit a Vajdasági napokra áthoztak Veszprémbe. Ezt Ladik Katalin költőnő performance-a követi az Egyetem B épületében, majd ugyanitt a Veszprémben szerkesztett Ex Symposion Ladik-számáról tartanak beszélgetést. 19.30-kor a VMK-ban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház bemutatja Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa című darabját Urbán András rendezésében. Csütörtökön Faragó Kornélia a vajdasági magyar irodalom szerb irodalmi összefüggéseiről, Bányai János Danilo Kis költészetéről szól. Sava Babicć Hamvas Béláról és a szerbiai Hamvas-kultuszról, Odorics Ferenc Hamvas Béla és József Attila kapcsolatáról tart előadást. A rendezvénysorozatot Bakos Árpád és barátai koncertje zárja az egyetemen az E-kamarában. Erre az alkalomra jelenik meg a Vár Ucca Műhely folyóirat vajdasági tematikus száma.

 

Nyerjen belépőt a szabadkai Kosztolányi Dezső színház március 23-i veszprémi vendégjátékára, a Kisinyovi rózsa című előadásra! A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának jóvoltából 5 szerencsés nyertes kaphat 2-2 színházjegyet. Kérdésünk: Soroljon fel három vajdasági művészt!

A válaszokat e-mailben várjuk (név és telefonszám feltüntetésével), március 21. (hétfő), 14 óráig. A színházi belépőjegyeket szerkesztőségünkben lehet átvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!