Kultúra

2011.04.21. 15:20

Érsek szentelte fel a kápolnát

Nemesvámos - Márfi Gyula érsek a Magyar Szentek tiszteletére kápolnát szentelt fel a nemesvámosi katolikus közösségi házban.

Toldi Éva

A hálaadó ünnepen megáldotta és megszentelte a főpásztor azt a Szűzanya-szobrot is, amelyet az egyházközség fiataljai Gere Dávid Márk SMC plébános vezetésével a közelmúltban egy fatimai zarándokút során hoztak haza, hogy a kápolnában méltó módon elhelyezzék. A szentelést szentmise keretében végezte az érsek, a helyi egyházközség tagjaival, Gere Dávid Márk, Pintér Tamás Pius SMC és Antoon Egging MSC atyák koncelebrálásával.

A főpásztor áldást mondott a kápolnára és megszentelte falait, oltárát, a falon Krisztus keresztjét (amely egy teológiai kereszt, az Örök Főpapot ábrázolja), a tabernákulumot, s az egybegyűlt híveket is. Szentbeszédében a színeváltozás történetének eseményeiről elmélkedett. Az apostolok, akik Jézussal voltak a Tábor-hegyen, egy istenélményt éltek át, s megértették, hogy a Mester, akit követtek, az Isten Fia. De mikor a Megváltó felvázolja nekik a jövendőt, hogy az Emberfiát a pogányok kezére adják, akik megkínozzák őt, s keresztre feszítik, megölik, a két információ összecsap az apostolok lelkében, s tiltakoztak ellene. Mert még nem tudják, hogy a megváltáshoz, az ember átalakulásához, megtisztulásához, az újjáteremtéshez az út mindig szenvedéseken át vezet, mutatott rá a főpásztor. Ez a nagyböjt üzenete is.


A szertartás után Gere Dávid Márk plébános ismertette a katolikus közösség templomépítő törekvéseinek állomásait a '90-es évek elejétől napjainkig. A település korábbi temploma állagában leromlott, a megnövekedett létszámú közösséget már nem tudta befogadni. Az egyházközség kezdeményezésére, érseki támogatással 2000-ben elhelyezhették egy új szentély alapjait, de azt pénz híján félbe kellett hagyniuk. Ideiglenes megoldást a közösségi ház (amelyet már akkor Fatima-háznak neveztek el) felépítése jelentett, ahol átmeneti misézőhelyet találtak, s ahol most kialakítottak egy kápolnát. Már elkészültek az új tervek a templom építéséhez, melyeket most bemutattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!