Kultúra

2011.04.04. 07:06

Teltház és vastaps a 16. Scherzón

Pápa - Tehetséges versenyzők, látványos produkciók, teltházzal és vastapssal díjazott előadások - így lehetne röviden jellemezni a Pápán vasárnap este befejeződött 16. Scherzót.

Polgár Tibor

Péntek délután indult útjára a maratoni, három napos 16. Zenés Színpadok Országos Fesztiválja a pápai Jókai Mór Művelődési Központban, ami szombaton kiegészült a negyedik országos szólóének versennyel is. A rendezvényre hazánk különböző pontjairól érkeztek fellépők, akik zenés színdarabjaikkal és tematikus összeállításaikkal versenyeztek a közönség, illetve a szakmai zsűri kegyeiért.

Színvonalas, szórakoztató előadásoknak és közkedvelt, klasszikus daloknak tapsolhattak Pápán a jelenlévők a három nap folyamán. A musical ünnepén többek között színpadra került a Hair című klasszikus a csongrádi Zsizsik Diákszínpadnak köszönhetően, de a pápai Megafon Zenei Egyesület is kitett magáért We are the World elnevezésű tematikus összeállításukkal. A szólóének versenynek a Pedagógus Művelődési Ház adott otthont, a kiváló hangulatra és a fülbemászó dallamokra itt sem lehetett panasz.

A Scherzo a szórakoztatás mellett egyúttal remek alkalmat biztosított a versenyzőknek arra, hogy felhívják magukra a neves zsűritagok figyelmét. A legtehetségesebbeknek akár könnyen egy hivatásos társulat profi előadásán tapsolhatunk a közeljövőben, mint ahogy arra M. Varga Veronika főszervező elmondása alapján már volt is példa korábban. Veronika kiemelte, ez a rendezvény kiváló ugródeszkaként szolgálhat a fiatalok számára, a neves zsűritagok támogatásával, felkarolásával a profi karrier is elérhető. A főszervező már akkor elégedett lenne, ha résztvevők boldogan térnek haza, és legközelebb is eljönnek majd a városba a Scherzóra.

Az előzetes elvárások vasárnap estére minden bizonnyal messzemenőkig teljesültek. Az estébe nyúló eredményhirdetés és a díjkiosztó során a társulatok képviselő, valamint a szólóének verseny szereplői emléklapot kaptak, majd ismertették a különböző kategóriák helyezettjeit, akik jutalmukat is átvehették.

A szólóének versenyben több különdíjat is kiosztottak, utána pedig a gyermek és a felnőtt korosztály dobogósait díjazták. A felnőttek között a pápai Árvai Brigitta megosztott második helyezést ért el. A színpadi produkciók versenyében is számos kategória nyerteseit jutalmazták, amibe több pápai fellépő beletartozott. Árvai Brigitta tehetsége újabb elismeréseként a legjobb női énekes díját is besöpörte. Gyurom Natália és Kovács Alexandra nevéhez fűződik a legjobb koreográfia, míg Ekanem Bálint a fesztivál legjobb férfi előadója lett. A Pápai Musical Stúdió érdemelte ki a legjobb jelenet díját az Egérfogó című előadásukban bemutatott Apácák elnevezésű szcénájukért. A tematikus összeállítások első helyezése szintén a városban maradt, ezt a helyi Megafon Zenei Egyesület már említett produkciója érdemelte ki. A zenés színdarabok aranyérme végül a miskolci, rutinos Scherzo-résztvevőknek számító 4-Dance Club Táncstúdió Ifjúsági Egyesület tagjainak nyakába került, akik a Szállj fel szabad madár című előadásukkal kápráztatták el a közönséget. Az esemény utolsó vastapsa és ovációja M. Varga Veronikának járt, aki utoljára vett részt a Scherzo szervezésében.

A fesztivált Pápa Város Önkormányzata, és a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Szakmai Kollégiuma támogatta.

 

Szólóének verseny:

A 10-15 évesek kategóriájában:
1. Lakner Rebeka
2. Kusnyér Anna
3. Ifjú Martin

15 év felettiek kategórájában:
1. Gotthard Ádám és Lakatos Lilla
2. Varga Polett és Árvai Brigitta

Zenés Színpadok Országos Fesztiválja:
A zsűri számos különdíjat ítélt meg a csapatoknak, a pápaiak eredményei:
A legjobb koreográfia: Kovács Alexandra és Gyurom Natália
A legjobb férfi táncos: Tibold Máté
A legjobb férfi előadó: Ekanem Bálint
A legjobb duett díj: Varga Rita és Szalay Gábor
A legjobb női énekes: Árvai Brigitta
A legjobb jelenet: Pápai Musical Stúdió Apácák jelenete

Tematikus összeállítás kategória:
1. Megafon Zenei Egyesület, Pápa
2. Tücsök Zenés Színpad, Szekszárd
3. Csabai Színistúdió, Békéscsaba

Zenés színdarab kategória:
1. 4 Dance Club Táncstúdió, Miskolc
2. Gézengúzok, Göd és Pécsi Sándor Guruló Színház, Miskolc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!