Kultúra

2011.05.17. 18:39

Az embermesék titka

Pápa - Zenés irodalmi délutánra invitálták az érdeklődőket vasárnap az Edvy Malom Fogadóba. A szervezők illusztris vendégeket hívtak: Vathy Zsuzsa írónő és a Sebő Együttes érkezett a nem mindennapi alkalomra.

Nagy Imre

A délután első részében gyermekek segítségével elevenítették fel Lázár Ervin alakját és műveit az író születésének 75. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtudhatták Berzsián, Dömdödöm és a többi szereplő elnevezésének titkát, és bepillanthattak a gyönyörű embermesék születésének előzményeibe, ihletett pillanataiba is. Ezt beszélgetés követte: Vathy Zsuzsa partnere ezúttal Hauber Károly, a Türr gimnázium tanára volt. A diákok részleteket olvastak fel az írónő novelláiból, majd a Sebő Együttes (Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László) varázsolta el énekelt versekkel a közönséget.

 


 
- A mai délutánt irodalom-barátságból szerveztem meg. Elkötelezett híve vagyok az olvasásnak, a versek, a mai magyar gyermek- és felnőtt irodalom megszerettetésének, továbbításának, elterjesztésének. Így fogant meg az ötlet: hátha eljönnének többen is egy ilyen alkalomra, amit a gyerekek kezdenének, folytatnánk a felnőtteknek szóló novellákkal, és megkoronáznánk egy Sebő-koncerttel. Hatalmas támogatókra találtam az Edvy malom tulajdonosai személyében, ők rengeteget segítettek az előkészületekben és a lebonyolításban is. Sokan támogattak bennünket azért is, hogy a gyerekek számára ingyenes belépést biztosíthassunk - mondta el Kiss Józsefné, a Munkácsy iskola pedagógusa, az alkalom szervezője. 

 

 

- Hogy lesz-e folytatás, az a nap végén derül ki. Ha a rendezvény rentábilis, tehát ki tudjuk fizetni a tiszteletdíjakat, akkor igen. Ha nem, akkor valami mást kell kitalálnunk, de semmiképpen nem teszek le a folytatásról. Ha ez csak felolvasó alkalmakat, vagy mesemondást jelent, Lázár Ervin születésnapja alkalmából, akkor is szeretném megrendezni. Ebbe már több iskolát vonunk be, bár így is köszönet illeti azokat a nevelőket, pedagógusokat, akik sokat segítettek abban, hogy a mai alkalom ilyen sikeres legyen - fogalmazott a tanítónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!