Kultúra

2011.05.20. 06:46

Fekete-fehér dráma

Herend - A porcelántól a szénig címmel az idei negyedik időszaki kiállítást nyitották meg a Herendi Porcelánmúzeumban.

Tremmer Tamás

Szerdától Kajári Gyula Munkácsy-díjas grafikusművész emlékkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Kajári Gyula nem ismeretlen az idősebb herendi szakemberek előtt, hiszen valamikor itt kezdett tanulóként. Herenden vált felnőtté, itt nyílt meg előtte a művészetek világa, amely 30 évvel később a Nemzeti Galériába vezette őt. Lám, még ha halála után is, de visszatért Herendre, fogalmazott megnyitóbeszédében dr. Simon Attila, a herendi porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

 

 

Kubik Anna ugyancsak Ősi szülötte, akárcsak Kajári Gyula. A Kossuth-díjas színművésznő szerint a grafikus minden szénrajza a szenvedélyről árulkodik, amely nem hagyja érintetlenül az embereket. Művein múltunk, történelmünk egy-egy darabja elevenedik meg. Fecske András művészeti író így jellemezte a művészt: Kajári fortyogó személyiség, ugyanakkor tipikus közösségi ember volt, akit a tűz, a rajzszén tüze elemésztett. Képei nem mások, mint drámák fekete-fehéren. Kajári egyébként visszatért a porcelánhoz is, a hódmezővásárhelyi majolikagyárban készített egy-két ilyen terméket, ezek közül pár Herenden is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!