Kultúra

2011.05.05. 16:05

Szijjártó: értelmetlen egyetemek bezárásáról spekulálni

A miniszterelnök szóvivője szerint mindaddig, amíg a kormány sem tárgyalta a témát, teljesen értelmetlen és felesleges dolog egyetemek bezárásáról spekulálni.

MTI

Szijjártó Péter ezt csütörtökön nyilatkozta az MTI-nek annak kapcsán, hogy a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló, szerdán napvilágot látott koncepcióról több nyilatkozat is született.
   
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán. A hírportál birtokába jutott koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a terv szerint megmaradó Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.
   
A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót - közölte szerdán az MTI-vel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, cáfolva, hogy a kabinet már döntött volna felsőoktatási intézmények bezárásáról. Több rektor is megerősítette ugyanakkor az MTI-nek, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.
   
Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár csütörtök reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre egy-két hónapon belül születhet válasz.
   
Hiller István szerint a magyar felsőoktatás elleni merénylet volna a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) megszüntetése. Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a felsőoktatás szétverésének, a rektorok és professzorok megalázásának szándékát tükrözi a koncepció.
   
A Fidesz frakcióvezetőjével tárgyalna az új felsőoktatási törvény koncepciójáról és az intézményrendszer tervezett átalakításáról a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Kis Papp László, a tömörülés elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, már megkeresték Lázár Jánost, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét, s azt kérték, üljenek le tárgyalni, hogy elmondhassák véleményüket.
   
Az érdekvédelmi szervezet elnöke az előző nap nyilvánosságot kapott, a felsőoktatási intézmények átalakításáról szóló koncepcióról azt mondta: "arcul csapta" őket a hír. A tervezett lépésekkel nem értenek egyet, és azonnal tárgyalni akarnak - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!