Kultúra

2011.05.10. 03:58

Volt egyszer egy filmszemle

Budapest - Nehéz lenne a 42. Magyar Filmszemléről azt állítani, hogy a magyar film felhőtlen ünnepe volt, hiszen később kezdődött, rövidebb ideig tartott és belengte a filmipar átalakítási terve által okozott bizonytalanság.

Osváth Sarolta

A bemutatott filmeket viszont több mint tízezren látták és nem maradt el a díjeső sem. Annak ellenére, hogy az idén, sok bizonytalanság után végül is február helyett májusban mégiscsak lett filmszemle, bár egy hét helyett csak három napig tartott, ez alatt is bőven volt mit szemlézni.

Az idén összesen 410 filmalkotást neveztek be a versenybe,  végül  11 játék- és 11 animációs,  24 dokumentum-, 26 kisjáték-,  10 tudományos-ismeretterjesztő és 13 tv-filmet választottak ki a döntőbe. Ebben a formában valószínűleg ez volt az utolsó seregszemléje a magyar filmeknek  - jelentette ki Szőcs Géza államtitkár az Uránia Moziban vasárnap este, a díjkiosztó ünnepségen, erős füttyögés közepette.

Jövőre biztosan nem lesz - ezt könnyű megjósolni, hiszen filmek sem lesznek, legalábbis addigra készen. A kulturális kormányzat - mint ismert - a kultúra és ezen belül a hazai filmgyártás és -forgalmazás teljes átalakítása jegyében ugyanis idén teljesen elzárta a filmekre szánt pénzek csapjait. A már elindult filmek sem fognak elkészülni a hátralévő egy év alatt, az esetleges újakról nem is beszélve.

Az államtitkár felvázolta, az új filmfinanszírozás rendszere megteremti azokat a feltételeket, amelyekkel a magyar film megszerezheti  a nemzetközi elismerést. És két év múlva olyan nagy, legfelsőbb kategóriás filmfesztivált rendezhetünk Budapesten, hogy csak na! Tehát nincs egyszer s mindenkorra vége a hazai filmes megmérettetésnek, csak természetesen a kormány ezt is másképp akarja, mint ahogy eddig volt.

 

 

Nem múlt el a filmszemle politikai botrány nélkül: Fábry Sándor, az ismert tévés személyiség egy vetítés után letiltotta a vele és két gyerekkori barátjával a 2010-es országgyűlési választások idején folytatott beszélgetésekből készült Dumafilm című dokumentumfilmet.  Számos művet különösen nagy várakozás előzött meg: köztük Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjét, amely eddig 35 nemzetközi filmfesztiválon vett részt és 13 díjat nyert. A rendezőnő második játékfilmje nyerte el a filmszemle fődíját, emellett a nézők internetes szavazatai alapján is megkapta az első helyet. A helyzet tipikusan magyar: a filmet a hazai közönség eddig nem láthatta, mivel a forgalmazására eddig nem jutott pénz.

A Pál Adriennt minden bizonnyal ezután bemutatják a magyar mozikban is,  de ne készüljenek valami könnyű szórakozásra!  A rendezőnő elmondta: nem hitte volna, hogy éppen az ő filmje bizonyítja be, hogy egyszerre lehet "szerzői" és "közönségfilmet" csinálni.
A film főszereplője a túlsúlyos ápolónő Gábor Éva, elsőfilmes színésznő, civilben a Klubrádió hírolvasó bemondója és egy négy és fél éves kislány édesanyja. Ritka, aki amatőrként ilyen sikerrel debütál.

Szintén súlyos alkotás Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein terv című alkotása is. Külön érdekessége, hogy a főszereplőt  maga Mundruczó alakítja, mégpedig kitűnően.  A filmszemle kimagasló alkotása ez is, de ez sem a könnyed, nyár esti szórakozás kategóriája. A játékfilmes zsűri - amelynek elnöke ezúttal Cserhalmi György színész volt - a legjobb rendezés díját ítélte Mundruczó Kornélnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!