Kultúra

2011.06.22. 18:20

Liliomfi a Pannon Várszínházban

Veszprém - Rendhagyó bemutatóval és egész estés programmal készül szombat esti veszprémi előadására a Pannon Várszínház.

Szabó Zsuzsanna

- A Liliomfi igazi hungarikum, az első klasszikus magyar vígjáték. Minden ízében és humorral fűszerezett jelenetén látszik, hogy szerzője, Szigligeti Ede maga is színész volt egykor. A műből készült film pedig legendás, parádés szereposztással, ismert színészekkel. Úgy gondolom, ez a darab valódi kihívást jelent egy ilyen, többségében fiatalokból álló társulat számára - mutatta be a darabot Vándorfi László igazgató, egyben a Liliomfi rendezője.

A veszprémi előadás több érdekességgel, párhuzammal is rendelkezik. A korábban - szintén Vándorfi László rendezésében - színre vitt darabban a főszerepet Koscsisák András játszotta, akit most Szilvai Tódor szerepében láthat a veszprémi közönség. Liliomfit ezúttal Kékesi Gábor, a társulat fiatal tagja játssza. Másik különlegesség, hogy a Kamilla kisasszonyt alakító Egyed Brigitta színészi eszmény- és példaképe Dajka Margit, aki az egykori filmes feldolgozásban ugyanebben a szerepben nyújtott maradandót. A darab zeneszerzője, Rossa László eredeti magyar népzenéből és népies műdalokból állította össze az elő-adás zenei kíséretét.

A teátrum ezzel a premierjével a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz csatlakozik, a kísérőrendezvényeket pedig a hungarikumok jegyében szervezik meg. A Séd filmszínház előterében és az épület előtti téren este hattól egészen éjfélig tartanak a programok. Az előcsarnokban népművészeti kiállítás, míg a téren népművészeti termékek és őstermelői élelmiszerek (sajtok, méz, mézeskalács) vására nyílik. Kóstolót tartanak majd somlói borokból, vödör-völgyi pálinkákból, a nemesvámosi gazdák pedig saját készítésű ínyencfalatokkal kedveskednek.

A borkóstolót Praznovszky Mihály irodalmi estje színesíti. Kubik Anna Kossuth-díjas színművész és Kiss T. István, a társulat tagja pedig bordi- csérő verseket adnak elő.

 

Mérföldkő a színészek életében

- Ez a feladat mérföldkő az életemben, hiszen eddig nem játszottam ehhez fogható nagy szerepet. Ezért kicsit izgulok, főként most, a premier közeledtével. Természetesen ez egy álomszerep, amiben óriási lehetőségek rejtőznek, megpróbálom ezeket megvalósítani - mondta a szerepről Liliomfi, Kékesi Gábor.

Egyed Brigittának (Kamilla kisasszony) nagy kedvence Dajka Margit.

- Természetesen nem vagyok akkora formátumú színésznő, mint amekkora ő volt, de a cél nem az, hogy az utánzata legyek. Nagyon jól érzem magam a szerepben, és ami meglepő, még az abroncsos szoknyában is! - dicsekedett Egyed Brigitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!