Kultúra

2011.09.29. 09:21

Dolgoznak a látványraktáron a múzeumban

Veszprém – Ahogy arról már korábban beszámoltunk, elkezdődött a Laczkó Dezső Múzeum Török Ignác utcai raktárában az úgynevezett tanulmányi raktár kialakítása, melyben eddig nem látható műtárgyakat mutatnak be.

Németh F. Bernadett

A projekt célja a Laczkó Dezső Múzeum raktárbázisának iskolabarát fejlesztése. A fejlesztés során történeti-néprajzi raktárbázis területének felén, mintegy 665 m2 alapterülten 20.000 műtárgy részbeni bemutatására és tanulmányozására alkalmas tanulmányi raktárat alakítanak ki.

A már meglévő raktárat építik át korszerű, akadálymentes a vendégfogadás és oktatás feltételeinek megfelelő "látványraktárrá". Egy oktatótérrel és informatikai pontokkal ellátott tanulmányi rakatár és egy vendégfogadótér kialakítására nyújt lehetőséget a pályázati úton elnyert összeg. A projekt keretében új műtárgytároló rendszer kialakítására is sor kerül, mely növeli a tanulmányi tár értékét mind esztétikai, mind tartalmi szempontból.



Az új tárolórendszer megfelel az oktatási és a műtárgyvédelemi követelményeknek is. A vitrinek és a speciális megvalósítás felkeltik a figyelmet, kiemelik az értékesebb tárgyakat, képesek összefüggések bemutatására. A raktár különlegessége, hogy nem csupán fizikai formában fog megjelenni, hanem interneten keresztül is bárki kutakodhat a régmúlt kincsei közt. A beruházás révén olyan múzeumi műtárgyak lesznek hozzáférhetők, melyek eddig teljesen el voltak zárva a látogatók elől. A műtárgyakhoz való hozzáférhetőség, mind digitális, mind fizikai formában lehetővé válik. A műtárgyak digitalizálását ezekben a napokban végzik a szakemberek.


Korábbi írásunk a tanulmányi raktárról: 

Séta emlékek között - Tanulmányi raktár és kiállítótér a Laczkó Dezső Múzeumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!