Kultúra

2011.09.16. 18:23

Füredi híd az indiai kortárs és klasszikus között

Balatonfüred - Rendkívül érdekes kettős tárlat nyílt pénteken a Vaszary-villában - egy távoli világ, India két jeles művészének képei láthatók együtt.

Győrffy Árpád

Bibekananda Santra festőművész képeiből Rejtett vonatkozások címmel rendeztek tárlatot, és ezzel párhuzamosan kiállították a 150 éve született Nobel-díjas költő, Rabindranath Tagore képeinek eredetit idéző másolatait is.

Dallos Krisztina igazgató üdvözlő beszéde után dr. Bóka István beszélt a város indiai kapcsolatainak, hagyományainak jelentőségéről. Rendkívül szegények lennénk, ha Rabindranath Tagore nem járt volna a városban, hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a füredi gyógyulása után emlékfát ültető költő 85 évvel ezelőtt olyan hagyományt indított el, amiből kinőtt a város emlékparkja. Tagore kezdeményezése nélkül Balatonfüred ma kulturálisan is sokkal szegényebb lenne.

Ahogy Tagore, úgy Balatonfüred szerepe is rendkívüli jelentőséggel bír India és Magyarország kapcsolatában, jelentette ki Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság budapesti nagykövete. Mint mondta, Balatonfüred mára szimbólumává vált a hazája és hazánk közötti rendkívül jó kapcsolatoknak. A nagykövet köszönetet mondott a városnak és külön is minden közreműködőnek a most zajló programok megszervezéséért. Bejelentette, hogy várhatóan még az ősz folyamán újabb indiai napokra kerül sor a városban egy ottani táncegyüttes fellépésével.

A két művész képeit dr. Somhegyi Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatta be. Dicsérte a Vaszary-villa eddigi művészeti munkáját, hogy nem másol, inkább példát ad. Ezzel a közös tárlattal is ezt teszik, amikor hidat építenek az indiai kortárs és  klasszikus művészet között. Azért is különleges a kiállítás, mert nem csak a két anyaggal kapcsolódik össze a jelen és a múlt, hanem mindkét művész önmagában is többféle világot tár elénk. 

Az indiai napok folytatásaként szombaton délelőtt a Vaszary-villában rendeznek konferenciát Tagore magyarországi kötődéseiről. Délután közös jógagyakorlatokra is várják az érdeklődőket, majd  Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész és a Sitaram zenekar mutatja be műsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!