Kultúra

2011.09.05. 11:27

Száz szalon, egy gála

Veszprém - Haumann Péter színművész Szókratész védőbeszédének előadásával ünnepelte a 2000-ben alapított a Buhim-völgyi szalon, hogy túl van a századik találkozón. A Pannon Egyetem aulájában szombaton ünneplőbe öltözött szalontagok és barátaik várták és élvezték az előadást.

Horváth Éva

Dr. Bősze Ferenc ügyvéd és felesége az ötvenhez közeledve megépítette álmai házát a veszprémi Buhim-völgyben, és egyik művész barátjuk megjegyzését - ezt a helyet az Isten is szalonnak teremtette - meghallgatva 2000 februárjában megnyitotta otthonát a művészetek, a tudomány jeles emberei és barátaik, ismerőseik előtt.

Az első ötven találkozót könyvben örökítették meg, s most újabb kiadvánnyal jelentkeztek az 51. és 100. találkozót is dokumentálva. Ahogy a házaspár írja: "Szép volt, jó volt - de nem úgy, mint a mesében, ahol 'tán igaz sem volt', mert igaz is volt. Velünk esett meg  mindez, egy 2000. évi februári és egy 2011. kora őszi, szeptemberi nap között..."

A szombat esti gála Haumann Péter előadásában mindennek koronája volt. A színművésznek már pályája elején szinte védjegyévé vált Szókratész védőbeszéde. Most, Szókratész életkorába érve is ugyanolyan nagy hatással adta elő a védőbeszédet.

Bősze Ferenc bejelentette, hogy egyesületi formában a Szalon befejezi működését, de tovább fog élni azon érdeklődők számára, akik kíváncsiak irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti, tudományos életünk jeleseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!