Kultúra

2011.10.18. 06:10

Eltűnik a kézírás?

Megyei körkép - Amerikából és Németországból érkező hírek szerint a kézírást kiszorítja a gépírás az iskolákban. Betűvetés helyett egyes általános iskolákban már inkább gépírást tanítanak. És nálunk mi a helyzet?

Munkatársainktól

Nálunk ilyesmiről még nincs szó, ám a gépírás tanítása megfontolandó lenne, mivel egyre többet írnak számítógéppel. Azaz, nem írnak, hanem két újjal pötyögnek, amit még nézni is rossz.

Megkérdeztük egy kistelepülés, Nemesgulács iskolájában Kovács Andrea tanítónőt, mit szól a kézírás kiszorulásához? A Keresztury iskola első osztályosainak tanítónője szerint butaság lenne, ha nem tanítanánk meg a gyerekekkel a folyóírást. Hiszen szeretnek írni, élményt jelent számukra az írás, várják a betűk tanulását a kicsik. Emellett például személyiségformáló szerepe is van a kézírás gyakorlásának, fegyelmezettségre tanít. Az írásóra kézlazító tornával kezdődik Nemesgulácson, azután a betűelemek elsajátítása után következik csak maga a betű írása. Mondókákkal, dalokkal sajátítják el egy-egy betű tanulását.
 
- Összetett, mással nem pótolható mozgásformát jelent a kézírás. Szerepe van a kéztőcsontok fejlődésénél, valamint együtt kell működnie az írásban a szemnek és a kéznek. Azok koordinációját és más képességeket szintén fejleszt az írás. Például a gondolkodás fejlődéséhez elengedhetetlen, de a beszéd fejlődésére is hat. Felnőttként sok helyen szükséges, de a kézírás egyben tükör a grafológus, pszichológus számára és a kriminalisztikában szintén használják. Elképzelhetetlen, hogy egy naplót, vagy emlékkönyvet géppel írjanak tele - mondta Kovács Andrea.

- A gépírástanulás bevezetése hasznos lenne, ám remélem, hogy a folyóbetűs kézírás tanítását ez nem befolyásolja - mondja Miklós Zsuzsanna grafológus szakasszisztens. - Amit egy papírra leírunk, az tükrözi személyiségvonásainkat, az aláírásunk pedig mi magunk vagyunk. A grafológus következtet a kézírásból az ember személyiségére, fizikai, pszichés és érzelmi állapotára. A rendőrségi, nyomozati munkánál nagy segítség lehet a kézíráselemzés, valamint egyes munkakörök betöltéséhez nélkülözhetetlen a kézzel írt önéletrajz, de a pszichológiában, párkapcsolati tanácsadásnál is használják a grafoterápiát.
 
- Amerikában nem újkeletű felvetésről van szó - mondja Virág Istvánné a veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola gyors-, és gépírást oktató tanára. - Korábban idehaza is számos középiskolában kötelezően oktatták a gépírást. A mai világban rendkívül hasznos, ha valaki ismeri a tízujjas vakírást.
Az egyetemen, főiskolán például gépelve kell beadni a dolgozatokat, de máskor is jó, ha valaki hibátlanul, gyorsan tud sok szöveget begépelni, megszerkeszteni. A kézírás oktatásának megszüntetése és a gépelés kizárólagos tanítása viszont nem jó ötlet. A gépelés oktatását legkorábban tizennégy-tizenöt éves korban, legkorábban talán hét-nyolcadikos diákoknak tartom reálisnak.

A tízujjas vakírás nagy koncentrációt és fegyelmezettséget igényel, ami egy kisgyereknél még hiányzik. A jövő egyértelműen a gyorsírásé, de a kézzel írást sem szabad megszüntetni. Sok cég például az álláshirdetés során még ma is kézzel írott önéletrajzokat kér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!