Kultúra

2011.10.27. 10:53

Gyermekszínjátszók ünnepe Pápán

Pápa - Idén is megrendezték a néhány éve hagyományteremtő szándékkal útjára indított Gyermekszínjátszók délutánját. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban szerdán a XX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó arany minősítésű csoportjai mutatkoztak be.

Nagy Imre

Az általános iskolás korú gyermekek, szülők, nagyszülők által megtöltött nézőtéren számtalanszor csattant fel a taps: a fellépők elvarázsolták a közönséget. Négy rövid darabot mutattak be. A pápai Weöres iskola Picit Nem Art csoportja a Csodaszarvas mondáját dolgozta fel. A keretjátékba ültetett, pogány szertartásokat idéző, ötletes előadás során újraéledt a legenda, a nézők izgalmas, ötletekkel teli játék során élhették át eredetmondánk történéseit.


A darabot Horváthné Árvai Mária rendezte. A Magyarpolányi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (MAMI) Kis-Galagonya csoportja a Mesetours című előadásában mutatta be, mi történik, ha a mesealakok hétköznapi környezetbe csöppennek. Molnár Anikó rendező és a csoport tagjai igazi, gyermekhumorral átszőtt előadással lepték meg a közönséget. 



A Weöres iskola „felnőtt” csoportja, a Nem Art a Kiskakas című parafrázist mutatta be, ahol a gyémánt félkrajcárját visszakövetelő szemétdomb-őr - váratlan fordulattal - nem nyeri el méltó jutalmát a mese végére.

A humorral átszőtt forma és a mélyen elgondolkodtató tartalom, pontos és feszes ritmus, kiváló karakterek jellemezték a játékot, amit Tegyi Tibor rendezett. A sort a Picit Nem Art afrikai tanmeséje, A pávián bíráskodása zárta, ami jól példázza, hogy egy közösség vezetéséhez, a hatalom birtoklásához nem csak erőre, de tudásra is szükség van.  A nézők ismét elégedetten hagyták el a nézőteret. A sorozat, a gyermekszínjátszók délutánja jövőre minden bizonnyal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!