Kultúra

2011.12.22. 17:42

Örök a barátságuk - Emlékeit idézte fel három színésznő

Veszprém - Bölcsesség, türelem és kitartás kell a színészi pályához, mondták a Veszprémi Petőfi Színház Vastaps sorozatának vendégei.

Balla Emőke

Egri Kati, Takács Kati és Hűvösvölgyi Ildikó 1975-ben a veszprémi színházban kezdték pályájukat. A legendás Horvai-Kapás osztály növendékei együtt jöttek vissza Veszprémbe, hogy Varga Róbert újságíró Vastaps estjén felidézzék emlékeiket, élményeiket. Mámor volt az az év, itt kellett volna még maradni, vallotta egyikük; nagyon sok jó szerepet kaptunk, a vidéki színészet csak a színházról szól, mondta a másikuk; a harmadikat a magánélete is ide kötötte, itt volt férjnél. Horvai István tanár úr olyan "munícióval" látta el őket, ami egész pályájukat meghatározta; kíméletlenül szigorú volt, alázatra tanította a növendékeket. Tartottak tőle; mindhárman visszaidézték azokat a pillanatokat, amikor Horvai rendezte őket vagy elment megnézni azt az előadást, amiben éppen játszottak. Jókedvűen meséltek olyan történetekről, amikor elfelejtették (rosszul jegyezték fel naptárukban), hogy aznap este játszanak, vagy az előadásban lekésték az ügyelő hívását, ők vagy színész társaik nem értek időre a színpadra. Ezeken ma már derülnek, de kevésbé voltak vicces pillanatok akkor, amikor a havi fizetésüknél nagyobb összegbe került egy hiányzás és kisebbfajta infarktust kap a színész, amikor ő vagy társa nem ér be a jelenetbe.  Beszéltek arról, hogy kell egy "mentor", egy rendező, aki figyel rájuk, gondolkozik bennük. Takács Katinak Valló Péter, Egri Katinak több is volt, Valló mellett Ruszt József, Bagó Bertalan, Bereményi Géza, Paál István, Alföldi Róbert.

Hűvösvölgyi Ildkó arról kérdezte főiskolás társait, voltak-e olyan szerepek, melyeket szerettek volna eljátszani, de nem kaptak meg. Takács Kati azt mondta, soha nem nézte, mi maradt ki, örült annak, amit kapott, a szerepekről az igazgatók, rendezők döntenek. A Radnóti Színházban együtt játszott Takács Kati és Egri Kati, előbbi kapta a jobb szerepeket, de barátságuk még ezt is kibírta. Egri Kati remek volt Szent Johannaként, Takács Kati Nóra szerepében viszont olyan elementáris, hogy Hűvösvölgyi Ildikó kritikát akart írni róla. 

 

Szeretik, ismerik, érzik egymást

A három színésznő egymás szavába vágva idézte fel pályája emlékeit, dicsérte egymást, Varga Róbert meg is jegyezte. Hűvösvölgyi Ildikó azt kérdezte tőle, miért gondolja, hogy a színésznők nem szeretik egymást, Takács Kati viszont azt mondta, mindenkit nem dicsérnek, nem kell és nem is lehet mindenkit szeretni. A veszprémi est azonban bizonyította, hogy ők hárman szeretik, ismerik, érzik egymást, összhang van közöttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!