Kultúra

2012.01.24. 19:37

Már nem zsákutca a szakképzés

Veszprém - Bízunk benne, hogy a szakképzés presztízse, elismertsége végre a helyére kerül. Téves az a nézet, hogy annak kell ezt választania, akit nem vettek fel egy gimnáziumba sem.

Szabó Zsuzsanna

Ezt mondta Eveli Péter, a veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatóhelyettese. Hozzátette, a törvény megszüntette a szakképzés zsákutca jellegét. Náluk a diákok az érettségi mellé szakmát is kapnak öt év alatt. A nyelvi előkészítős gimnáziumi képzés szintén öt év, és csupán érettségit ad, ezért az előbbi út előnyösebb. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, a szakképzésnél húzóerő lehet a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj. Ez egyes támogatott és hiányszakmák jó tanulóinak jár, összege 30 ezer forint is lehet.
 
A gimnáziumi képzésen túl szintén több továbbtanulási lehetőséget kínál a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium. Turi Sándor igazgató elmondta, intézményükben kétféle szakképzés közül választhatnak a hozzájuk jelentkező nyolcadikosok. Hangsúlyozta, a hároméves, duális szakképzési rendszer jellemzője, hogy az első (tan)évben az iskolák a gyakorlati oktatást saját tanműhelyükben szervezik meg.



Míg a tizedik és a tizenegyedik évfolyamon a szakmai gyakorlatot külső gyakorlati helyen kell eltölteniük a diákoknak. Az igazgató kiemelte, a cégeknél végzett szakmai gyakorlatokon jó kapcsolat alakul ki az oktatási intézmény és az adott vállalat között, ami későb kamatozik az elhelyezkedésnél. Ezenkívül a diákok a való életben igazi tapasztalatokat szerezhetnek, és bepillanthatnak egy vállalat működésébe.
 
Széles körű szakiskolai és szakközépiskolai képzési palettát kínál a továbbtanulás előtt álló diákoknak az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium is. Nagy Zoltán igazgató hangsúlyozta, március elején, a jelentkezési lapok feldolgozása után derül ki, mekkora az igény idén a szakképzésre. Hozzátette, reméli, hogy idén nem ismétlődik meg a tavalyi nagyon alacsony érdeklődés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!