Kultúra

2012.01.04. 19:01

Mennyi jut kultúrára?

Megyei körkép - Azt hallani, nagyobb arányban sújtják elvonások a kulturális intézményeket, mint más területeken. Megkérdeztük a veszprémi és az ajkai művelődési központokat, náluk mi a helyzet.

Munkatársainktól

Az idei költségvetésről később, a februári képviselő-testületi ülésen döntenek, így még nem tud pontos számokat mondani Neveda Amália, a veszprémi Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatónője. A három veszprémi intézményt, a Dózsavárosi, a Cholnoky és a Március 15. úti könyvtárt, a kádártai faluházat, valamint a rátóti művelődési házat egybefogó anyaintézmény helyzetét nehezíti a további működéssel kapcsolatos bizonytalanság, igaz, már erre is előre készültek.

- Két munkatervet készítettünk el, számolva azzal a lehetőséggel, hogy az intézmény a jövőben nem a jelenlegi helyén, a VMK-ban, hanem a Hemóban működik tovább.

A tavaly összesen 365 millió forintból gazdálkodó intézmény vezetője bízik abban, hogy idén sem kapnak kevesebb pénzt.

- Amennyiben mégis kevesebb lesz a támogatás, úgy el kell döntenünk, mely programokról kell lemondanunk. A jelenlegi gazdasági helyzetben inkább arra számítunk, a megszorítás intézményünket sem kerülheti el - nyilatkozta.

Bábics Valéria, az ajkai művelődési központ vezetője bizakodó. Mint mondja, a tavalyi  év sem volt könnyű, mégis reméli, hogy ahhoz képest kicsit jobb pénzügyi kondíciók jellemzik majd az ideit.

- Nem tudok még konkrétumot mondani, de jó lenne megtartani a város arculatát meghatározó  programokat, például a Nagy László versmondó versenyt, a pünkösdi borfesztivált. A nyári fesztivál szintén közkedvelt, azon idén testvérvárosi jubileumokat is ünneplünk majd. Az Ajka Tárlat és a Mendelssohn gyertyafényes koncert szintén hozzátartozik már a város életéhez több más megyei és regionális programmal együtt. Amennyiben pedig még sikerül a költségvetést nem terhelő más forrásokhoz is jutni, akkor mindent elkövetünk, hogy új dolgokat is bevezethessünk - mondta az igazgatónő.

 

Nagy szükség van a látogatókra

Egy itthon készült tavalyi felmérés szerint a lehetőségekről a fiatalabbak a tájékozottabbak, de az idősebbek költenek többet kultúrára. A vizsgálat alapján a magyarok átlagosan havonta egyszer - főként hétvégenként - szerveznek maguknak művelődéssel kapcsolatos programot. A területre szánt havi összeg pedig átlagosan öt-tízezer forint körül mozog. Rajtunk, fogyasztókon is múlik, életben maradnak-e kulturális intézményeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!