Kultúra

2012.02.21. 16:12

A megújulás éve

Herend – Megújult környezetben került sor az idei év első időszaki kiállításának megnyitójára a Herendi Porcelánmúzeumban.

Tremmer Tamás

Az interaktívvá tett állandó tárlat mellé idén elsőként N. Csathó Gizella festőművész, látványtervező munkáit mutatták be. Dr. Simon Attila, Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgató a kiállítás keddi megnyitóján úgy fogalmazott, hogy sokan ismerik a művésznő munkásságát, hiszen keze munkáját dicséri többek között a Vuk, a Hugó a víziló, a Vízipók csodapók látványtervei. N. Csathó Gizella visszavonulása után kezdte művészeti tevékenységét, első kiállítása 2004-ben nyílt. 2008-as haláláig alkotott, festett a környezetéről, az úti emlékeiről.



Németh Kálmánnak, a művésznő özvegyének az maradt örökül, hogy elhunyt felesége munkásságát, művészeteit ismertté tegye. Ennek szellemében jött létre a herendi kiállítás is. Czuczor Sándor, az EU jószolgálati nagykövete személyesen is ismerte a művésznőt. A megnyitón úgy fogalmazott, hogy nem lehetett nem figyelni rá. A hungarikumok herendi szentélyébe nem akárkit engednek be. Neki itt a helye!
N. Csathó Gizella kiállítása március 23-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!