Kultúra

2012.02.18. 06:27

Kalló Zoltán cigányprímás, a jelenség

Az élőkép nehéz műfaj. Ül (áll, hever, éppen nyúl valamiért) a színész a színpadon, és egy adott pillanatban a képet kimerevítik. De úgy ám, mintha festmény lenne. A színész nem mozdul, egy testrésze sem, és nem pillog (nem lélegzik?).

Varga Domokos Péter

Nem tudom, meddig, de a Petőfi Színház Marica grófnő előadásain a felvonások előtt legalább öt, de lehet, hogy tíz percig sem. Mind a három felvonás egy élőképpel indult, az első is. Mikor a közönség kezdett érkezni, az élőkép már ott várta a színpadon. A jelenet az élőkép megelevenedésével vette kezdetét. Én először arra tippeltem, hogy viaszbábut helyeztek a színpad előterébe, aztán az első élőkép megelevenedett, és Lajos, a néma cigányprímás lett belőle. Ekkor lepett meg először Kalló Zoltán, az amatőr színész és profi cigányprímás, aki rendkívül fegyelmezetten formálta meg a pihenő embert.

Kalló Zoltán főállásában cigányprímás, mellékállásában a veszprémi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - így kell ennek lenni, és nem fordítva, most a Marica grófnő bemutatója után biztos vagyok benne, hogy bármivel is keresi a kenyerét, a cigányprímásság csakis főállása lehet.

Néma szerepet alakított, egy szót sem szólt a színpadon, de játszott. Érvényesen, hitelesen, nem félek kimondani: profin. Nem csak akkor, mikor Mihály, az öreg szolgáló kérdezgette, és ő a hegedűjével válaszolt neki.

Hogy mit mondott, azt nemcsak Mihály, de a közönség is pontosan értette. A hegedű és Kalló Zoltán beszélt. Összeszokott páros lévén ihletetten, szépen és érthetően. Érzésekről, vágyakról, szerelemről, emberségről.

Nem kis bátorságról tett tanúbizonyságot Méhes László rendező - aki egyébként konzervatív felfogásban nyúlt a darabhoz, a mű eredeti értékeit megtartva, sőt hangsúlyozva -, amikor a profik közé beleképzelt, majd beépített a darabba egy amatőrt is. De vagy nagy szerencséje volt, vagy ismerte már Kalló Zoltánt, tudta, mire képes. Mert a cigányprímás jelenség volt a színpadon. Szerepét nem játszotta sem túl, sem alul. Ha megjelent, nem lehetett nem észrevenni. Nekem úgy tűnt, élvezi, amit csinál. Teljes értékű partnere volt a színészeknek, a darab megjelenítéséből pontosan akkora szerepet vállalt, amekkorát a szerző, a rendező szánt neki.

Lehet, hogy a jó cigányprímásnak egyben jó színésznek is kell lennie?

Ebben nem vagyok biztos, de abban igen, hogy igazán jó csak akkor lehet, ha átütő karakter és sugárzó személyiség is. Mint Kalló Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!