Kultúra

2012.02.22. 12:08

Minden nap szeretet - Nagycsaládosok tapasztalatai a házasságról

Pápa - A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete már a második alkalommal emlékezett meg a házasság világnapjáról. Jövőre a házasság hetéhez szeretnének csatlakozni, ami azt jelenti, hogy egy héten keresztül minden nap programmal (felvonulással, fórumokkal) készülnek.

Nagy Imre

A Tarczy iskola rajztermébe hívták mindazokat, akik - tapasztalataik közreadásával - emlékezni kívántak a jeles napra.

- Ismert, hogy Európában, így nálunk is csökkenőben van a házasságkötések száma, és egyre kevesebb gyermek születik. A célunk megmutatni a társadalomnak, hogy nagycsaládban élni, több gyermeket nevelni nemcsak áldozat, de örömet is jelent. Pápán is azt szeretnénk népszerűsíteni, hogy a házasság a társadalom egyik alappillére. A kötetlen beszélgetésre hívtunk házasokat, elváltakat, újra házasodókat és olyanokat is, akik még nem házasok - fogalmazott Krasztel Lászlóné, a PÁNKE elnöke.

A beszélgetés során a jelenlévők megfogalmazták, hogy a házasság intézménye egyfajta biztonságérzetet ad. Nem kell elsietni, hiszen mindkét fél számára egész életre szóló döntés lehet. Ezért előbb meg kell ismerni a másikat, akár úgy is, hogy közös háztartásban élnek. A résztvevők abban is egyetértettek, hogy a jó párkapcsolat alapja a bizalom, az őszinteség és az alkalmazkodni tudás. A tartós kapcsolat azt is feltételezi, hogy minden gondot, problémát azonnal meg kell beszélni, nem szabad elhallgatni. Az anyagias szemlélet viszont kifejezetten árt a házasság intézményének. Fontos az, hogy az alapvető értékek azonosak legyenek a házastársak közt - jegyezték meg a megszólalók. A jó hangulatú, humortól sem mentes beszélgetésre az egyesület tagjai és szimpatizánsai vendéglátással is készültek: aprósütemény, üdítő is körbejárt a több mint egyórás együttlét során.

 

Az 1980-as években indult útjára Amerikából egy mozgalom, ami végül a Házasság Világnapja néven vált ismertté. Február második vasárnapján ünneplik. Célja a házasság népszerűsítése, annak bemutatása, hogy az egészséges társadalom alapja a jó házasságon nyugvó egészséges család. A házasság világnapi szimbólum egy férfit és egy nőt jelképező, gyertyára emlékeztető forma. Azt fejezi ki, hogy a házastársi szeretet fényt áraszt a világra. Jelmondata: szeressétek egymást. A házastárs melletti döntés folyamatos kihívást jelent a szeretet mindennapi gyakorlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!