Kultúra

2012.02.16. 07:27

Szembeszállnak az államosításssal - A református egyházra bíznák az iskolát

Megyei körkép - Az utóbbi hetekben több önkormányzat is lázas igyekezettel keres megoldást arra, hogy a településük iskoláját hosszú távon is megtarthassák.

Győrffy Árpád

A működtetéshez elég erővel bíró községekben az egyházi fenntartásba adást látják megoldásnak, mert az biztosít kellő függetlenséget. A többség a reformátusok felé tájékozódik, mert ott találtak fogadókészséget.

A csopakiak és paloznakiak nem kérnek a kormány iskolaállamosítási politikájából. A kedd esti fórumot azért hívták össze, hogy kikérjék a szülők véleményét az oktatási intézmény jövőjéről.

"Ne hagyjátok a templomot / és az iskolát!" - idézte Ambrus Tibor polgármester a szülői fórumon Reményik Sándor 1925-ben írt versét. A később hozzászóló Tislér Géza református lelkipásztor, helyi képviselő is úgy vélte, ismét olyan időket élünk, amikor félteni kell az iskolát.

Bevezetésül Ambrus Tibor elmondta, hogy az új önkormányzati és oktatási törvény alapján a következő tanévtől az intézmény működtetése és egyben vagyona átszáll az államra. Később jöhet olyan létszámhelyzet vagy egy központosítási szándék, ami megpecsételné az iskola sorsát. Nemcsak a helyben tanulás lehetőségét vesztenék el, hanem a nagy áldozat árán kialakított korszerű építményt is. Az állami vagyont már osztogatták fillérekért, ne gondoljuk, hogy nem lesznek olyan barátok, akik szemet vetnek egy ilyen létesítményre - figyelmeztetett. Ha meg is marad az iskola, esély sincs a mai 70 milliós finanszírozásra, amiből 50 milliót az önkormányzat ad. A falu továbbra is vállalná ezt a terhet, de a működési modellek közül csak az egyházi kézbe adás biztosítaná, hogy hosszú távon önálló, jó kondíciókkal működő, kiváló színvonalú nyolcosztályos iskolaként fennmaradhasson. A katolikus egyházat is megkeresték, de csak a reformátusoknál találtak fogadókészséget. Ehhez kérik a szülők támogatását.

Tislér Géza szerint az egyházi működtetés nem hozna különösebb változást az iskola életében, az oktatás tartalmában. A fenntartó a helyi egyházközség, a finanszírozó a normatívákon felül az önkormányzat lenne.

Huszár Péterné iskolaigazgató elmondta, hogy fenntartótól függetlenül a mai színvonalat szeretnék biztosítani. A tantestület elkötelezettsége nem felekezetek, hanem értékek alapján áll.

A beszédek után vita gyakorlatilag nem volt, ellenvélemény nem hangzott el. A fórum végén a megjelent szülők írásban nyilatkoztak. A 99 válaszoló közül 97 támogatta, hogy kérjék fel a református egyházközséget az iskola működtetésére. Mint egyik nagyszülő megjegyezte, semmi kifogása a reformátusok ellen, de elszomorítja, hogy a község 80 százalékát adó katolikusokat a saját felekezetük cserbenhagyta.

Alsóörs is egyházi kézbe adná az iskolát

A szomszédos Alsóörs önkormányzata már korábban elkezdte az előkészítést az iskola egyházi kézbe adására. Náluk az intézmény fennmaradása a kérdés, mert a jövőben nem biztos, hogy meglesz az új elsős osztályok indításához előírt létszám - tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől. Az alsóörsi-lovasi közös református gyülekezet már határozatban rögzítette fogadókészségét, az egyházkerület vezetőivel is biztató tárgyalásokat folytattak. Most a szülők véleményét is kikérik, amire a jövő csütörtöki fórumon kerül sor. Ha megkapják a támogatást, a képviselő-testület hivatalosan elindítja az egyházi működtetésbe adást szolgáló eljárást, hogy még határidőre végezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!