Kultúra

2012.03.08. 07:48

A járás igazi központjaként

Devecser - A könyvtár és művelődési ház intézményét néhány hónapja Cseh Tiborné vezeti. Az igazgató asszony lapunknak beszámolt eddigi tapasztalatairól, terveiről.

Tóth B. Zsuzsa

Cseh Tiborné három éve a művelődési házat irányította művelődésszervezőként, amikor kinevezték az összevont intézmény élére. Betti sokak régi ismerőse, hiszen a miskolci gimnáziumi éveket leszámítva Ajkán élt. Onnan került Somlószőlősre, ahol magyar -történelem-könyvtár szakos tanárként dolgozott, mellette a könyvtár és kis megszakításokkal a művelődési ház vezetése volt a feladata. Korábbi végzettségei mellé pályázat-írói képesítést szerzett, de most is tanul kulturális menedzser szakon. Devecserben a katasztrófa új feladatokat hozott neki és az intézménynek is.

- Nem tudom, hogy bírtuk ki. Tanulságos időszak volt mindannyiunknak. Éjjel-nappal nyitva voltunk, tanácskozásokat, jótékony célú programokat, lakossági fórumokat szerveztünk, adományokat fogadtunk és osztottunk ki. Elszállásoltuk a katonákat, önkénteseket, közben bárki hozzánk fordulhatott bánatával. Mindemellett még a kultúrára is jutott idő. Aztán a tavalyi évben fokozatosan kezdtünk visszarázódni a régi kerékvágásba, újra tartottunk színházi előadásokat, folytatódtak a kiscsoportos programjaink. Persze, itt sem könnyű kimozdítani a lakosságot, sajnos a kultúra most kicsit hátrébb szorult a prioritások sorában. Természetesen az épületet is megviselte a fokozott igénybevétel, ráfér a felújítás. Első körben a külső újulhat meg, de határozott ígéretünk van a teljes átalakításra. Nagy szükség van egy ma még hiányzó próbateremre - mondja Betti.

A könyvtárról szólva hozzáteszi, hogy a kastély épületében működő patinás intézmény továbbra is szervez kulturális programokat, előadóesteket, könyvbemutatókat, kiállításokat. Szeretné elérni, hogy a jövőben bátrabban jöjjenek ide az olvasók. Úgy véli, ennek érdekében több közvetlen hangú, beszélgetős programra lenne szükség.

- Arra is módot kell találni, hogy a két intézményt szorosabb szálra fűzzük oly módon, hogy közös programokat szervezünk egy időben a két helyen, forgószínpadszerűen. Eddig is jól dolgoztunk közösen, tudjuk, hogy érdemes is. Mindent összevetve jó lenne, ha nemcsak a város, hanem a járás kulturális központja lehetne az összevont intézmény. Kiemelten kell foglalkoznunk a térségi feladatokkal, támogatnunk kell a települések közművelődését is. Ennek egyik első lépése a júniusi kistérségi kulturális fesztivál lesz, amely a devecseri ünnepi heteket váltja fel idén először, hagyományteremtő szándékkal. Képzéseket, tanácskozásokat szervezünk a szakembereknek. A készülő értékleltár a környék épített és szellemi örökségét fogja össze. Tennivaló tehát van bőven, bízunk benne, hogy a lehetőségeink szintén adottak lesznek - mondja Cseh Tiborné.

 


A könyvellátásra fordítható összeg évről évre kevesebb, de a Devecserhez tartozó 38 település ellátását jó szervezéssel maradéktalanul meg tudják oldani. Az intézmény informatikai ellátottsága korszerű, annak ellenére, hogy nem adományokból újultak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!