Kultúra

2012.03.10. 07:42

Eötvös Károly, a város ''mindenese''

Veszprém - Eötvös Károly születésének 170. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést az író veszprémi sírjánál.

Szabó Zsuzsanna

Ki volt Eötvös Károly? - tette fel a költői kérdést Sebő József, a Padányi iskola tanára az író születésének 170. évfordulóján tartott megemlékezésen a veszprémi alsóvárosi temetőben. - Író, jogász, politikus, a város ''mindenese'' - adta meg rögtön a választ. Olyan ember, aki a közélet szinte minden területén maradandót alkotott. Lokálpatriótaként viselkedett, aki mindig büszke volt veszprémi származására.


   
1866-ban ő indította el a Veszprém című folyóiratot,  és ő képviselte, majd tisztázta Solymosi Esztert a hírhedt tiszaeszlári perben.

Az ünnepi beszédet követően a megemlékezést szervező két szervezet, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet, valamint a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata képviselői és a jelenlévők koszorúkat helyeztek el az író sírkövének lábánál, melyen az alábbi felirat áll: Eötvös Károly, a hírneves szépíró és politikus, Veszprém vármegye egykori tiszti ügyésze 1842-1916.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!