Kultúra

2012.07.26. 05:27

Buena Vista-nak szerenádoztak a színfalak mögött

Veszprém - A színfalak mögött adott szerenádot a Buena Vista Social Club világsztárjainak a Gyöngyhalász latin zenekar, amelynek tagjai nem szőnek világmegváltó terveket, sokkal inkább egyfajta kultúrmissziót töltenének be a térségben.

Szabó Péter Dániel

Veszprémi csapatként a hazai pályán játszó Gyöngyhalász latin zenekar nyitotta az estét múlt pénteken az arénában, s nem is vallott szégyent a Búzás Csaba vezette társaság, a Buena Vista Social Club koncertjére érkező igényes közönség nagy tapssal jelezte elégedettségét. Persze a zenekar is komolyan készült a nagy példaképek előtti fellépésre, akiknek meglepetéssel is készültek a színfalak mögött.

- Örömet szerettünk volna okozni az általunk nagyon tisztelt és szeretetett Buena Vista Social Club zenészeinek, ezért erre az alkalomra megtanultuk az általuk egyébként nagyon kedvelt Dos Gardenias című dalt. Heteken át tartó egyeztetések után végül sikerült egy tízperces üresjáratot találni a kubai muzsikusok programjában, így a vacsorájuk után, a koncerteket megelőzően a színfalak mögött eljátszottuk nekik a dalt. Kicsit tartottunk attól, hogy tolakodásnak veszik a mi rendhagyó szerenádunkat, de talán az eltérő kultúrkör, s életszemlélet miatt teljesen természetesnek vették, sőt, kifejezetten örültek annak, hogy zenéltünk nekik - meséli Búzás Csaba, aki Búzás-Jáger Anikó, Rauscher Géza, Szakáll Béla, Horváth Árpád, Nyakas Krisztián és Kovács Károly társaságában lépett színpadra a VeszprémFesten.

Szinte az egész zenekar ott volt egyébként a mini-koncerten, Eliades Ochoa, Omara Portuondo és Barbarito Torres is mosolyogva hallgatta a nótát. Olyannyira közvetlenek voltak egyébként, hogy világszerte ünnepelt Omara mondta, egy a közös fotó elkészültéig egészen nyugodtan üljön az ölébe a Gyöngyhalász latin zenekar vezetője. Ez azért is nagy szó nekünk, jegyzi meg Csaba, mert az ő hatásukra kezdtünk el kubai zenét játszani. A kilencvenes évek végén láttuk a róluk szóló dokumentumfilmet, majd megszereztük a lemezeiket, s azóta a koncertprogramunk fontos részét képezik ezek a zseniális szerzemények.

A színfalak mögötti előadást követően Eliades Ochoa elmondta a Gyöngyhalász tagjainak, hogy a Dos Gardenias népszerűsége miatt kis túlzással országuk második himnuszának is beillik, azaz a lehető legjobb dalt választották a magyar muzsikusok.

- Külön kiemelte azt is, nagy erőt ad nekik, hogy az ő nyelvükön, az ő zenéjüket játsszák zenekarok a világ minden táján, így Magyarországon is - teszi hozzá a 12 húros gitáron játszó Rauscher Géza, majd kéri, írjam le, hogy a Buena Vista Social Club tagjai külön megdicsérték a zenekarvezető, Csaba kiváló spanyoltudását is.

A közelmúlt élményei után a zenekar megalakulásának körülményei és előzményei kerülnek szóba.

- A kilencvenes évek elején kezdődött az andoki zene iránti vonzódásunk, ám később az ecudaori, perui és bolíviai dalok mellett a környező országokból származó szerzeményeket is megtanultunk. Az ominózus dokumentumfilm megjelenéséig azonban nem játszottunk karibi térségből muzsikát, ám a képsorok és a hangulat olyannyira megfogott minket, hogy a kubai dalok szerves részévé váltak az életünknek - meséli Csaba.

Ami a Gyöngyhalász jövőjét illeti, Veszprém elsőszámú latin zenekara nem sző világmegváltó terveket, sokkal inkább egyfajta kultúrmissziót töltenének be a térségben.

- Elsősorban szeretnénk boldogságot adni a dalokkal, s legalább néhány embert megismertetni azzal a temperamentumos világgal, azzal a félelmetes kulturális gazdagsággal, amely minket egy életre elkapott - jegyzi meg a zenekarvezető.

 

 

A 13 esztendővel ezelőtt alakult Gyöngyhalász latin zenekar az elmúlt közel másfél évtizedben rengeteg koncertet adott már. Zenéltek a Kanári-szigeteken, Törökországban, Romániában és Szlovákiában, de Magyarországon is sok fellépésük volt. Legközelebb augusztus 10-én Csornán lehet élőben táncolni a veszprémi csapat latin ritmusaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!