Kultúra

2012.08.10. 19:34

ARTplacc: a nagy áttörés

Tihany – Az ARTplacc kortárs képzőmûűészeti fesztivál csapata folytatja a Tihanyi-félsziget meghódítását. Nagy áttörést ígértek idénre. Augusztus 11–20. között mindenesetre szokatlan jelenségekkel találkozhatunk Tihany-szerte, az Akasztó- és a Visszhangdombon, a kikötőben, a főtéren és a Belső-tónál.

Bartuc Gabriella

Nagy ugrás ez a kortárs képzőművészeti fesztivál Tihanynak – fogalmazott Tósoki Imre polgármester a péntek esti megnyitón. Sokan még ma is kalandos vállalkozásnak tartják. Peleskey Ákos fesztiváligazgató azt mondta, nyáron a művészek, a művészet is a Balatonhoz költözik, itt kellett megszervezni tehát a fesztivált, amely felrajzolja Tihanyt a kortárs művészet térképére. Ahogyan a rendezvény szlogenje is mondja: a kortársak legjavát hozták el a galériák. Idén a képzőművészet mellett koncertek is lesznek és irodalmi estek, utóbbiak az új őôtéren, a magtárnál.



Fiatal és feltörekvő zenekarokat hívtak, amelyek a szélesebb közönség számára is befogadhatók, ugyanakkor előremutatók és a képzőművészethez is kapcsolódnak valamiképpen. Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója péntek esti ünnepi megnyitóbeszédét azzal a gondolattal kezdte a fősátornál, a központi kiállítótéren, hogy közel vagyunk a vízhez, ami a lelki megtisztulás és megújulás jelképe. Ilyen szempontból sokatmondó helyszín. Ide kívánkozik egy másik fontos gondolat is – hogy dzsesszesen csapongjunk kicsit: egy ország gazdagságát az is jól méri, hogy hány művész tud megélni a munkájából. Ez utóbbit az ARTplacc igazgatója jelentette ki.

Ez a tihanyi fesztivál, amely sokszínű programot kínál augusztus 20-ig, reméljük, közelebb hozza egymáshoz az alkotókat és a befogadókat, azaz a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!