Kultúra

2012.08.08. 18:47

Kortárs művészet a Balatonnál

Tihany - Idén több művészeti ág videó, zene, irodalom, graffiti és film is megjelenik a kortárs képzőművészet mellett az ingyenes ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztiválon augusztus 10 és 20 között Tihanyban.

Bartuc Gabriella

A MONO Galéria, a fesztivál főszervezője tavaly nyáron találta ki az ARTplaccot, azért, hogy a szélesebb közönségnek szokatlan helyszínen, a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a kortárs művészetet. A szlogen azóta sem változott: A kortárs legjava.

A rendezvény szervezői hangsúlyozzák, Tihanyt földrajzi fekvése és a régióban elfoglalt szerepe is predesztinálja arra, hogy igazi központi fórummá váljon, ahová Keszthelytől Aligáig eljön mindenki, művészek, műgyűjtők, galeristák és műélvezők - mert ott kell lenni.

Nemcsak a szervezők és a támogatók köre, hanem a programok is bővültek idén. A kortárs képzőművészet mellett megjelentek más művészeti ágak a kínálatban. Az augusztus 11 és 20 között Tihany több helyszínén párhuzamosan futó fesztivál központja az élvonalbeli kortárs képzőművészeti galériák közös kiállítása és egyben vására. A másik helyszín Tihany frissen átadott főtere, ahol a Magtár árnyékában hűsölve kortárs irodalmi felolvasásokon és beszélgetéseken vehetnek részt a felnőttek, diafilmeket nézhetnek a gyermekek, míg az előadóteremben európai művészfilmek vetítésére ülhetnek be esténként az érdeklődők.

A parton óceánjáró-konténerekből álló Kikötőplacc épül, amely az igazán progresszív képzőművészeti és zenei programok, a nyári éjszakák terepe. A félsziget más pontján is találkozhatunk majd művészeti projektekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal, számos workshopba, előadásba kapcsolódhatunk be, illetve minden este lesz koncert is. A programok ingyenesek. A fesztivált Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója nyitja meg pénteken 17 órakor  a Kossuth utcai  fősátorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!