Kultúra

2012.09.11. 05:47

A tündérek és manók földjén

Ajka - Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a fiatal sümegi alkotó, Oszkai Réka keramikus kiállítása Tündérek és manók földjén címmel a művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

A látványos tárlatra érkezőket a Peregrinus együttes köszöntötte zenéjével, majd Láng György Géza újságíró megnyitóképpen beszélgetett Rékával. A kötetlen hangulatú méltatás mellett kiderült, hogy Oszkai Réka Sümegen, majd Kaposváron tanult, ahol már a kerámiával ismerkedett. Nem elégedett meg a korsók készítésével, úgy vélte, az agyagból ennél többet is kihozhat, elkezdett hát egyedi alkotásokat, figurákat készíteni.



Azóta jó néhány év eltelt, Réka fejlődése és stílusváltása nyomon követhető korábbi és mai alkotásain. Sok esetben mégis ma is Kovács Margit munkái jutnak eszünkbe a bájos lányfigurák láttán. Bár Réka ezt megtiszteltetésnek veszi, joggal büszke rá, mégis vallja, hogy szeretné már, ha ez kevésbé lenne így a harmincadik tárlatát követően. Ő más irányt szeretne követni, és mintha legutóbbi munkái erre is engednének következtetni. A tündérek és manók világa ugyan szemmel láthatóan ma is nagyon vonzza, mégis, megjelennek már a komoly nőarcok a faliképeken. Mintha belépett volna élete egy újabb korszakába.

Réka vidékfejlesztő munkája mellett szabadidejének egy részét a kerámiakészítésre áldozhatja. Erre szükség is van, hiszen meglehetősen kapósak a szobrai. Az ajkai tárlatra hosszú időn át készült, hogy új munkákkal rukkolhasson elő. Ahogy mondta, a műhelyben megszűnik a külvilág, csak a munka marad. Képtelen két egyformát mintázni, stílusára mégis ráismer, aki egyszer már látta kerámiáit.

A megnyitón az érdeklődők még órákig beszélgettek az alkotóval. Akik lemaradtak a megnyitóról, a kiállítást szeptember 21-ig még láthatják.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!