Kultúra

2012.09.28. 15:15

Százak mondtak verset a Balaton partján

Balatonalmádi - Közel hétszáz diák szavalta el közösen József Attila Eszmélet című versét Jordán Tamás vezényletével pénteken az Erzsébet ligetben.

Szabó Zsuzsanna

"Kék, piros, sárga, összekent képeket láttam álmaimban és úgy éreztem, ez a rend – egy szálló porszem el nem hibbant.” – szálltak fel közel hétszáz torokból egyszerre a szavak. A 12 legszebb magyar vers program keretében helyi és környékbeli – Balatonfűzfő, Papkeszi, Pétfürdő, Balatonkenese, Szentkirályszabadja – diák mondta el József Attila Eszmélet című versét. A legmesszebbről Körmendről érkeztek tanulók. 

A Balaton part melletti ligetben Keszey János, Balatonalmádi polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, külön öröm számára, hogy ilyen lelkesedés fogadta ezt a kezdeményezést. Hangsúlyozta, a településen még soha nem volt ilyen nagy létszámmal zajló rendezvény, ami továbbra is azt bizonyítja, hogy Almádi egy művészetszerető város.

- Irodalom nélkül lehet élni, csak nem érdemes - e szavakkal már Fűzfa Balázs, a 12 legszebb magyar vers program ötletgazdája és főszervezője szólt a megjelentekhez, majd röviden ismertette az öt és fél évvel ezelőtt útjára indított országos kezdeményezést.  Hozzátette, bár itt csak egyszer, 1932-ben utazott át vonattal a költő, mégis egyedülálló, hogy a Balaton, mint őselem mellett hangzanak fel a sorok. Majd Weöres Sándor szavaival intette a diákokat, hogy soha ne feledjék: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Ezt követően Jordán Tamás színművész szavalta el József Attila Eszmélet című versét, majd rövid gyakorlás után a diákok a vezényletével együtt mondták el. A nézelődők közül többen is csatlakoztak a versmondókhoz, miközben mellettük egy hattyúpár hangos csapkodással ereszkedett a későnyári napsütésben vakítóan csillogó tó vízére.    
 








A Nagy Versmondás kapcsolódott ahhoz a három napos (szeptember 28-30.) Eszmélet-konferenciához, melyet Balatonalmádiban és szombaton délután Balatonszárszón, a József Attila Emlékházban tartanak. A mostani rendezvény a 2007-ben indult 12 legszebb magyar vers-program tizenegyedik állomása volt. Ezt követi Weöres Sándor Valse triste című műve, majd az utolsó, 12+1 záróalkalom jövő ősszel Koltón lesz, ahol Petőfi Sándor Szeptember végén című versét szavalják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!