Kultúra

2012.11.14. 18:22

Nélkülözhetetlen művészeti lexikon

Pápa - Harmincévnyi munka, cédulázás, adatgyűjtés, rendszerezés előzte meg a kiadvány megjelenését, ami Salamon Nándor életművének is tekinthető. Az író és kiadója hétfőn a városi könyvtárba hozta el a Kisalföldi Művészeti Lexikont.

Nagy Imre

A szerzőt nem kell bemutatni a pápai közönségnek: fiatal tanárként itt kezdte pályáját. Később a győri Xantus múzeum munkatársa, majd a szombathelyi képtár igazgatója lett. Számos izgalmas kiállítás rendezése fűződik nevéhez, és többek közt neki köszönhető, hogy a képtár nemzetközi hírnévre tett szert. A most bemutatott kötet a Kisalföldi Művészek Lexikonjának második, majdnem duplájára bővített kiadása, amely így nem csupán az alkotókkal, hanem számos egyéb, művészi szempontból érdekes motívummal is gazdagodott. Az olvasóteremben tartott rendezvényen dr. Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte a jelenlévőket. A több mint négyszáz oldalas mű kiadója a vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadó.



Vezetője, Gyurácz Ferenc, aki egyben a legrégibb folyamatosan működő folyóirat, a Vasi Szemle főszerkesztője is, néhány gondolattal bemutatta a kiadó tevékenyégét. A lexikont és szerzőjét a régi barát, Heitler László festőművész, művészeti író méltatta. Kiemelte világos, közérthető nyelvezetét és gazdagságát. - A közel 150 évet felölelő kötet alapmű mindazoknak, akik képzőművészettel foglalkoznak - fogalmazott Heitler László. A mintegy 1800 szócikk alapját a festők, fotósok, szobrászok, grafikusok, építészek adattára teszi ki, mellettük helyet kaptak a galériák, a múzeumok, a művészeti gyűjtemények, rajziskolák, művésztelepek is. A kötetben számos pápai alkotó is szerepel. Így válik teljessé a Kisalföld művészetét ismertető lexikon, ami már kapható a könyvesboltokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!