Kultúra

2012.11.19. 16:31

Vitézek a végeken

A XVI. századi hagyományokat őrző végvári vitézeket örökített meg 22 felvételből álló fotósorozatán Jánváry László grafikusművész, akinek utazó tárlata hétfőn érkezett meg a Városi Művelődési Központba.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség vándorkiállításaként érkezett a megyeszékhelyre az Egyesült Államokban élő grafikusművész rendhagyó anyaga, ami a XXI. században tovább élő vitézi hagyományok művelői előtt tiszteleg. A képeket a budapesti Stefánia-palotában, s több magyarországi nagyvárosban is sikerrel állították ki már az év folyamán.   



- A képeken látható katonák hazánk egyik legnehezebb korszakában harcoltak, s ha kellett, haltak meg a hazájukért. A vitézek mellett hajdúkat és huszárokat is felfedezhetünk korhű viseletben, amelyek kidolgozottsága a magyar kézművesek munkáját dicséri. Érdekesség, hogy Jánváry Zoltán fotóin a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület tagjai szerepelnek, köztük Csepin Péter és Bakó Sándor, akik november 20-án, kedden érkeznek haza nyolc hónapon át tartó északi portyájukról Várpalotára, ahol a Thuri-vár előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter köszönti őket - mondta el köszöntőjében Szücs József mérnökezredes, a szervező MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. 



Ezt követően Kádárné Hegedűs Veronika zászlós egy az alkalomhoz illő Balassi-verset szavalt el, majd Rózsa Gábor főhadnagy és Zádori Eszter néptáncbemutatójának tapsolhatott a megnyitó közönsége. A kiállítás december 4-ig látható a Városi Művelődési Központban.  



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!