Kultúra

2013.02.27. 15:21

Családi dráma jó szereplőkkel

Kramer kontra Kramer címmel a nagysikerű regény, illetve az öt Oscar-díjjal jutalmazott film színházi adaptációját láthatta a közönség a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében a minap.

Napló

Az ismert családi drámát a magyar színművészet tehetséges fiataljai a világhírű alapanyagokhoz méltóan állították színpadra. A történet egy egymástól szép csendben elidegenült házaspárról és az ő fiukról szól.

Ted Kramer éjjel-nappal dolgozik, így törvényszerűen nem jut elég ideje családtagjaira. Felesége, Joanna egy napon úgy dönt, kitör a hétköznapi anya szerepéből, elhagyja családját és az önmegvalósítás útjára lép. Ted magára marad a kisfiával, Billyvel, ezáltal újra kell terveznie kettőjük életét. Idővel úgy tűnik, apának és gyermekének sikerül túllendülnie az anya távozásával fellépő nehézségeken, amikor Joanna ismét feltűnik a színen.

 

Nagy Ervin a Kramer kontra Kramer című családi drámában is bizonyítja, manapság  ő az egyik legtehetségesebb magyar színész (Fotó: Babos Petra)

A Kramer kontra Kramer súlyos társadalmi kérdéseket feszeget, terítékre kerülnek például a női emancipációt, a munkamániás családfenntartót vagy éppen a házasságot és a családot többféle megközelítésből érintő problémakörök. Ebben a műben - mint ahogy a való életben - senki sem makulátlan, a szereplők motivációi, döntései pedig valamilyen formában mind érthetőek.

A színdarab legnagyobb erénye, hogy messze elkerüli az ítélkezést, és a felmerülő kérdéseket a nézőnek saját magának kell feldolgoznia. A kissé talán sótlan történetet és a sablonos karaktereket Rába Roland ötletes, dinamikus rendezése kellően ellensúlyozza, továbbá a színészi teljesítmények is erősen pozitív irányba hatnak.

Nagy Ervint az egyik legtehetségesebb hazai színésznek tartják, és Mr. Kramerként rá is szolgál jó hírnevére, miképpen a Joannát alakító Kovács Patrícia is remekel a színpadon. Külön örömteli tény, hogy a rendező és a két főszereplő egyaránt még csak a harmincas évei közepén jár, így a magyar színművészet a későbbiekben még biztosan sokat profitálhat a tehetségükből.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!