Kultúra

2013.04.22. 16:40

A kortárs irodalom ''nagyágyúi''

Négy kiváló író, három fantasztikus jazzmuzsikus, egy nagyszerű előadás. Az irodalom és a zene találkozik április 27-én este a Pannon Várszínház műsorán, a volt VMK-ban.

Szabó Zsuzsanna

Pesten telt ház előtt adják, ami nem csoda, hiszen a kortárs magyar irodalom "nagyágyúi" lépnek fel benne, akik egymagukban is képesek megtölteni a színháztermeket, de most négyen lesznek: Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál. Kiegészítve a  Dés László által vezetett jazz trióval (Barcza Horváth József és Dés András). A mintegy 140 percig tartó esten a szerzők különböző műfajú írásaikat olvassák fel, míg a zenészek dallamokkal folytatják és reagálnak a szavakra, egymásra.

Az irodalom "nagyágyúi" és  jazzmuzsikusok lépnek fel a Pannon Várszínházban: Spiró György, Esterházy Péter, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Dés László, Barcza Horváth József és Dés András (Fotó: Pannon Várszínház)

A felolvasások közben megszólal a zene aláhúzva vagy éppen ellenpontozva az egyes szövegrészeket.Dés László az ötletgazda azt nyilatkozta: "Ez az est nagy ünnep lesz, a magyar kultúra ünnepe, sok drámával, humorral és zenével. Napjainkban egy ilyen kulturális eseménynek különösen nagy jelentősége van, hiszen túl azon, hogy nagy formátumú alkotók adják elő műveiket, az írók olyan írásaikat olvassák fel, melyek rezonálnak a korra, a pillanatra, amiben mindnyájan élünk. Ez a jelenidejűség nem mindennapi előadást ígér. A szöveg és zene párbeszéde, a zenészek reakciója csak fokozza, erősíti ezt az élményt." 

Esterházy Péter visszafogottabban, amúgy esterházysan annyit mond: "Jó szívvel tudom ezeket az estéket ajánlani: nem én fogok szaxofonozni. És még más tréfák és szomorúságok is lesznek." Spiró György pedig  az alábbi személyes vallomással toldja meg az egészet: "Szeretem, ha írás közben zenélnek, olyankor mindig eszembe jut valami. Gondolom, ezzel a közönség is így van."Ezek is érdekelhetik