Kultúra

2013.04.18. 20:14

Bakonyi mesterek alkotásaiból nyílt kiállítás

Régen a közösségeknek volt kultúrája, most fordítva van: a kultúra teremt közösséget Beszprémy Katalin fogalmazott így a Bakonyi mesterek, bakonyi műhelyek című kiállítás megnyitóján csütörtök este.

Varga Domokos Péter

A kiállításnak a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház adott otthont. Az intézményben szakmai napot is tartottak, a Bakony nép- és iparművészetéről, a népi kézművesség lehetőségeiről és a népi kézműves alkotóházak helyzetéről hangzottak el előadások. A nagyívű, számos alkotót bemutató tárlaton a múzeum igazgatója, Ruttkay-Miklián Eszter köszöntötte a megjelent vendégeket.

Ortutay Gyula szavaival értékmentésnek és értékteremtésnek minősítette a népi iparművészek munkáját Mészáros Veronika, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa.

Beszprémy Katalin a kiállításnyitón. Mögötte Kropf Milán bakonybél-somhegyi fafaragó alkotásai (Fotó: Penovác Károly)

A múzeumi lét és a közösségépítés összefüggéseiről szólt Beszprémy Katalin, aki a Hagyományok Házát képviselte. Kifejtette, a népi kultúrával foglalkozó szakembereknek meg kell ismerniük ezt a fantasztikus kincset, rögzíteni, majd élővé kell tenni. Olyan tárgyakat kell belőlük készíteni, ami a mai emberek számára is használható. Átformálni azonban csak annak szabad, aki ismeri a hagyományos kultúra törvényszerűségeit.

A kiállító mesterek: B. Dobos Teréz kéziszövő, Bácsi Gyula fafaragó, Bakonyi Pál kosárfonó, Bittmann-né Heinrich Judit kosárfonó, Czeglédi Tibor bútorfestő, Czeglédiné Budai Katalin bútorfestő, Csóti Gabriella fazekas, Farkas Gábor ötvös, fa- és csontfaragó, Hegedűs Árpád kosárfonó, Hegyiné Jakab Zsuzsanna mézeskalácsos, Horváthné Gazder Márta mézeskalácsos, Kondora Zoltán kovács, Kropf Milán fafaragó, Mánya János fafaragó, Mánya Terézia bútorfestő, Matyasovszky András fafaragó, Molnár Ákos fafaragó, Pappné Rácz Ildikó csuhé- és gyékényfonó, Réz István fafaragó, Ring Júlia nemezműves, Szurgyi Zsuzsanna szalma- és csuhéfonó, Troják Zsuzsanna bőrműves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!