Kultúra

2013.05.07. 05:49

A város múltját kutatják - a Füredi História legújabb száma

Balatonfüred - A Füreden följegyzett régi halász kifejezésekkel, Somogyi Miklós festőművész füredi képeivel, a keleti fronton harcoló zalai katonákkal és a Don-kanyar tragédiával kapcsolatos visszaemlékezésekkel foglalkozik több más mellett a Füredi História legújabb száma.

Győrffy Árpád

A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület 13. évfolyamába lépett folyóiratának idei első számát a múlt héten mutatták be a szerkesztők és a szerzők a Városi Könyvtárban. A megjelenteket Szenfnerné Varga Anikó, az egyesület elnöke köszöntötte, aki egyben bemutatta az újjáalakult szerkesztőbizottság tagjait, Baán Beátát, Elek Miklóst, Némethné Rácz Lídiát, Dr. Rácz Jánost és Tóth Györgyit.

A lapban megjelent írásokról Elek Miklós felelős szerkesztő adott rövid áttekintést, majd a szerzők  közül Rácz János, Némethné Rácz Lídia és Szendrői Kovách Tamás az írások születési körülményeit is felidézték.

A folyóirat-bemutatót kísérő kamarakiállításon eredetiben is megnézhette mindenki Somogyi Miklós 15 éves korában, füredi nyaralásakor festett képeit, vázlatfüzetét és más dokumentumait.

A kiállításon megnézhették azokat a dokumentumokat, képeket is, amiket Víg Sándorné Somogyi Piroska ajándékozott a városi helytörténeti gyűjteménynek a Don-kanyarban megsebesült, majd a kórház és hazatérés után orosz fogságba került édesapjáról, Somogyi Gyuláról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!