Kultúra

2013.08.22. 16:00

Víziók, stílusok, technikák sokasága az ArtPlaccon

Vannak helyek, amelyekre szívesen visszajárunk, mert újra és újra elkápráztatnak bennünket, vagy legalábbis nagyon szórakoztatóak. Ilyen az ArtPlacc kortárs művészeti fesztivál is, amelyet harmadszor rendeztek meg Tihanyban, idén a Nagyon Balaton keretében.

Bartuc Gabriella

Mivel a kiállító budapesti galériák az általuk preferált alkotókat hozzák, az egy légtérben kiállított rengetegféle alkotás összességében hű képet ad napjaink értékbeli, tartalmi és technikai konfúziójáról, vagy ha úgy tetszik, sokszínűségéről. A klasszikus olajképtől az installáción át a vulkanizált dunsztgumiig sokminden látható itt útkereső kortársainktól. Friss ötletek, energikus formák és a világról alkotott észbontó víziók lépnek egymással és a nézővel interakcióba, figyelmet, türelmet és megértést kívánva. Gyorsan rájövünk, ahhoz, hogy be tudjuk fogadni az új elképzeléseket, lehet, hogy meg kell szabadulnunk a régiektől.

Jahoda Réka Jó lesz nekünk (2013) című akrilja a Várfok Galéria standján (Fotó: Nagy Lajos)

Idén Winkler Nóra és Topor Tünde főszerkesztő tartottak tárlatvezetést az Artmagazin képviseletében a megnyitó napján. Hangsúlyozták, céljuk, hogy a művészetről úgy beszéljenek, hogy az is megértse, akinek esetleg nem sok kapcsolata van vele.

Nagy Karolina vulkanizált dunsztgumi alkotásával keltett feltűnést a Dovin Galéria kínálatában (Fotó: Nagy Lajos)

"A szakmai információk mellett igyekszünk élményt is kínálni " - mondta az ismert médiaszemélyiség. "Nagyon fontos, hogy itt egyszerre lépnek fel a galériások és átfogó képet adnak a látogatóknak, akik lehet, hogy nem a legnagyobb műgyűjtők és vásárlók, csak idevetődnek, s itt látják, hogy hányféle lehet a kortárs művészet. Ebben van erő, ahogy sok galéria idejön és együtt kiállít. Egymás anyagait is látják, ez fontos a magyar kortárs művészet szempontjából, ami a nagyvilágban kicsit alulreprezentált " - fejtette ki a Naplónak az Artmagazin főszerkesztőnője. Kérdésünkre elmondta, szinte minden galéria standján van kedvenc művésze, de a legnagyobb kedvence most Navratil Judit.

Az új generáció fényképezőgépen keresztül nézi a világot (Fotó: Nagy Lajos)

Sok fiatalt láttunk a megnyitón, érdekes volt megfigyelni, hogy az egészen kicsi gyerekek is a fényképezőgépükön keresztül nézték az alkotásokat, kedvenceiket végigfotózva. Sőt a kedvenceikkel lefényképezkedve. Úgy sétáltak, a standokon, mint valami művészeti Disneylandben. Igazuk van, így később majd nem kell sajnálkozniuk, hogy nem volt több idejük a kiállításra. Csak ráklikkelnek a fotókra és már látják is az alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!