Kultúra

2014.02.26. 09:44

Picasso grafikák a Thury-várban

Várpalota - A világhírű spanyol művész, Pablo Picasso alkotásaiból nyílik kiállítás május 9-én a várpalotai Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Az egész nyáron át nyitva tartó tárlaton Picasso 31 grafikája látható. Ebből 14 mű válogatott egyedi linómetszet és rézkarc, míg 17 alkotás Picasso „Guernica” sorozata, amely a legfontosabb és legismertebb művéről készült tanulmányrajzait tartalmazza, közölte lapunkkal S. Rieder Zsuzsanna, a kiállítás kurátora. A kubizmus atyjaként és a kollázs megteremtőjeként számon tartott Pablo Picasso a 20. századi avantgárd és az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb alakja.Egyes becslések szerint életében összesen mintegy 50 ezer műalkotást hozott létre. Az 1900-as évek elejétől Párizsban élt és alkotott. A műveket – csakúgy mint 2013-ban Salvador Dalí Várpalotán kiállított litográfiáit és rézkarcait – a New Yorkban élő műgyűjtő, Csikós Nagy Zsuzsa, a Manhattan Art and Antique Center tulajdonosa kölcsönzi a szenzációs tárlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!