Kultúra

2014.03.30. 14:30

Bélyegeken az ég

Balatonfűzfő - Csillagászat és űrkutatás a magyar bélyegeken címmel rendhagyó kiállítás nyílt a napokban a Balaton Csillagvizsgáló Leader Kultúrközpontban.

Szabó Péter Dániel

Az intézmény 2012-es felújításának második évfordulóján nyílt tárlat több mint 50 esztendőt mutat be. Magyar bélyegen ugyanis először 1959-ben jelent meg csillagászati téma, egészen pontosan a nemzetközi geofizikai év alkalmából bocsátotta ki a posta. A kiállítás az 59-es kiadástól egészen 2013-ig mutatja be a csillagászattal, az űrkutatással kapcsolatos magyar bélyegeket, összesen mintegy 300 darabot. Pintér István gyűjteményében olyan különleges darabok is megtalálhatóak, mint a magyar-szovjet műszaki együttműködés kapcsán kiadott, a Gagarin Hőerőművet ábrázoló bélyeg, de az irodalom is megjelenik a tárlaton József Attila, Petőfi Sándor, Gárdonyi Géza és Benedek Elek csillagokhoz kapcsolódó művei révén. Pintér István kérdésünkre elmondta, a leginkább arra a bélyegre büszke, amelyen Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov látható. A keretbe foglalt anyagot még értékesebbé teszi, hogy tavaly áprilisban, a csillagvizsgáló első születésnapján az első magyar űrhajós is aláírta azt.

Pintér István gyűjtő a balatonfűzfői kiállítás megnyitóján (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Pintér István egyébként több évtizede foglalkozik már a bélyeggyűjtéssel. Hivatalosan 1983-ban lépett be a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségébe, ám már általános iskolás korában foglalkoztatta a téma, s amatőrként albumba gyűjtötte a bélyegeket.

A kiállítás megnyitóján Kontics Monika önkormányzati képviselő, a fenntartó Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesülete kommunikációs vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Schuller Ágnes, a budapesti Bélyegmúzeum munkatársa méltatta a tárlatot. Csillagász szemmel Kocsis Antal beszélt a kiállított darabokról, amelyek történetéről, érdekességeiről felesége segítségével Pintér István mesélt. A kiállítás május 11-ig látható a Balaton Csillagvizsgálóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!