Kultúra

2014.03.05. 11:40

Kiállítás cserkészekről

Veszprém - Megyeszékhelyünkön negyedszázada alakult meg a Szent Imre Cserkészcsapat, ebből az alkalmából kiállítás nyílt a veszprémi polgármesteri hivatal aulájában.

Király Ferenc

Hazánkban 1912-ben jött létre a cserkészek országos szövetsége, amit aztán a következő évtizedekben betiltottak, feloszlattak, így megesett, hogy az önkéntes, vallástól és pártpolitikától független gyermek és ifjúsági mozgalom Magyarországon illegalitásban működött. Az egyesülés a 80-as évek végén újjáalakult. A második világégésig Veszprémben is több cserkészcsapat volt, melyek idővel az enyészet útjára léptek. A Szent Imre nevet felvevő közösség 1989-ben született újjá, Zeitler Gusztávnak az irányításával, aki parancsnokként jelenleg is vezeti a csoportot. A Bakony Cserkészkörzet elnökétől megtudtuk: az újjászerveződésükkor tízen voltak, míg ma tíz őrsben több mint hatvanan.

- Akkor főként a Kállai gimnázium diákjaiból álltunk, ma viszont már több tanintézményből jönnek hozzánk - mondta Zeitler Gusztáv. A kiállítást Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere nyitotta meg. A jelenlévőket egy, a helyi cserkészek számára szimbolikus jelentőségű jurta fogadta az aulában, ahol az elmúlt 25 év történéseit bemutató fényképeket, illetve különböző táborokból származó ingeket is bemutattak.

A gárda kiscserkészei, cserkészei, kószái, vándorai és öregcserkészei minden pénteken a hajdani szórakozóhelyen, az Enyhe Fintor Klubban találkoznak. Zádorvár mellett van a táborhelyük, amit folyamatosan csinosítanak. Vallják, cserkésznek lenni felelősség és a cserkészet egy életforma. Egy célért vannak: segíteni a gyermekeket, a fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőtté váljanak. Tanulnak és cselekedve tanítanak. Elméleti és gyakorlati ismeretek révén erkölcsrendszert, önnevelést, baráti megértést és történelmet.

A felállított jurtában fényképeket és ingeket is bemutattak (Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!