Kultúra

2014.05.04. 12:25

Somogyi Zoltán majdnem ötven éve él a filatélia bűvkörében

Csaknem fél évszázada hódol a bélyeggyűjtésnek Somogyi Zoltán tapolcafői filatelista. A tapasztalt gyűjtő számos díjjal, elismeréssel lett gazdagabb, miközben az utánpótlás-nevelésről sem feledkezett meg.

Polgár Tibor

A bélyeggyűjtés egyike a világ legnépszerűbb hobbijainak, de a filatéliai termékek mostanra jelentősen veszítettek népszerűségükből. A mobilkommunikáció és az internetes levelezés hódításával jelentősen csökkent a kézzel írott levelek száma, a posta is ritkán alkalmaz hagyományos bélyegeket, amikre így egyre kevésbé van szükség. A mai fiatalok életéhez szinte nem is kötődik a bélyeg, ezért nem érdeklődnek iránta.

– Mindig vannak kivételek. Ugyanakkor nem vitatkozom azzal, miszerint a bélyeggyűjtés leginkább az idősebbek hobbija – jegyezte meg Somogyi Zoltán, akinek tízévesen keltették fel az érdeklődését a „kis papírszeletkék”. 1967-ben kapott a nagybátyjától egy bélyegberakót, amely néhány komplett bélyegsorozattól eltekintve csak csonka sorokat tartalmazott, ám innentől kezdetét vette a hiányzó darabok utáni keresési hadjárat.

– Abban a bélyegberakóban volt egy rózsasor is, ami megtetszett már az első pillantásra. Azóta a rózsa tematikájú bélyegek nagy szerelmese vagyok – mondta mosolyogva megkeresésünkre az ötvenkilenc esztendős filatelista. Kiemelte, 1968 őszén csatlakozott a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szervezetéhez (Mabéosz), melynek azóta is aktív tagja.

Somogyi Zoltánnak a bélyegekhez fűződő szenvedélye nem csökkent az elmúlt évtizedekben. Filatelista tevékenységéért számos megyei és országos díjban, valamint elismerésben részesült (Fotó: Polgár Tibor)

– Ifjúsági bélyeggyűjtőként egyre több ismeretre tettem szert a témával kapcsolatban. Annyira elsajátítottam a filatelista ismereteket, hogy 1974-ben az első nyugat-magyarországi területi filatelista vetélkedőn, Szombathelyen első helyezést értem el. Az országos vetélkedőn, Egerben csapatversenyben negyedik lettem. Ekkor egyre több országos ifjúsági bélyegkiállításon vettem részt. Ezt követően beléptem a pápai felnőtt bélyeggyűjtőkörbe, és a szenvedélyem csak tovább erősödött – emlékezett vissza a tapolcafői bélyeggyűjtő. 1995-ben a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskolában ifjúsági bélyeggyűjtőszakkör alakult, melynek Somogyi Zoltán lett a vezetője.

– Azóta igyekszem átadni a fiataloknak a bélyegekről megszerzett ismeretanyagomat, és népszerűsítem a bélyeggyűjtést. A Munkácsy iskola csoportjával négyszer nyertük el az ország legjobb ifjúsági bélyeggyűjtőkörének járó vándorserleget, amire nagyon büszke vagyok – hangsúlyozta. Hozzátette: örömteli számára, hogy hasonló vándorserleget a pápai felnőtt bélyeggyűjtőkörrel – amelynek jelenleg ő az elnöke – kétszer is kiérdemelt. – A bélyeggyűjtés számomra nem csak értéket, hanem sok ismeretet is képvisel és olyan kikapcsolódást jelent, amely rohanó világunkban a munkahelyen és az élet más területén okozott feszültséget képes levezetni – fogalmazott Somogyi Zoltán.

 

Kitüntetések, elismerések

A filatelista díjai közül kiemelkedik a Mabéosz Kitüntető Jelvényének bronz, ezüst és arany fokozta, a Mabéosz Kitüntető Oklevele. 1990-ben a „Veszprém megyéért” arany fokozatával, 2012-ben Pápa Város Pro Cultura Díszoklevelével díjazták Somogyi Zoltánt, akit a közigazgatási és igazságügyi miniszter elismerő oklevéllel jutalmazott március 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!