Kultúra

2014.06.29. 14:45

Végtelen úton - Bemutatták Tungli M. Klára kötetét

Bemutatták Tungli M. Klára legújabb, Végtelen úton című gyűjteményes verseskötetét az Utas és holdvilág Antikváriumban.

Marton Attila

A szerzővel Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese beszélgetett, aki bevezetőjében Tungli M. Klára gyűjteményes kötetét elemezve úgy vélte, a költő gyakran utal műveiben klasszikusokra, például József Attila vagy Nagy László verseire, s ezzel a gesztussal az olvasóval kacsint össze. Hozzátette, a versek az antik irodalom alkotásaival mutatnak kapcsolatot: ez a vonás az időmértékes verselés mellett például az ókori görög és latin mítoszokra való utalásokban is megjelenik. A költeményekből emellett visszaköszön a szerző képzőművészeti élményanyaga is, emelte ki Kilián László.A kötetbemutató beszélgetés ezután rendhagyó módon zajlott, ugyanis a költőnek nem kérdésekre, hanem hívószavakra kellett reagálnia. A moderátor felvetette például a kötetben gyakran előkerülő álom fogalmát. Megtudhattuk azt is, hogy Tungli M. Klára a kilencvenes években több szakkönyvet olvasott a témában, majd ezután tudatosan figyelni kezdte az álmait, jegyzeteket készített róluk, s ezek később több versének forrásai lettek.

A képzelet kapcsán a költő ars poeticájába is bepillantást nyerhettünk. Elmondta, akinek nincs fantáziája, tárgyias lírát ír, szerinte azonban akkor igazán izgalmas egy irodalmi alkotás, ha a szerző képzelőereje kiemelkedő. A beszélgetésen felmerült még többek között az emlékezetnek, a kereszténységnek és a természeti képeknek Tungli-versekben betöltött funkciója, továbbá a férfi és női szerzőiség kérdése, valamint a művészet napjainkban betöltött szerepe.

A beszélgetés után több hozzászóló is Tungli M. Klára írói munkásságát méltatta. Valaki azt emelte ki, hogy verseivel missziót teljesít, más úgy vélte, a hétköznapokban vigasztalást és segítséget nyújtanak az olvasónak a szerző költeményei, megint más a költő atmoszférateremtő képességét hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!