Kultúra

2014.08.05. 16:55

Régészeti korokon átívelő tárlat

Ha egy közösség nincs tisztában a múltjával, akkor nehezen tudja továbbépíteni a kultúráját, mondta Porga Gyula polgármester a Megmentett örökség című kiállítás megnyitóján kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.

Marton Attila

Az országos vándorkiállítás olyan régészeti leleteket mutat be, amelyek az ország különböző pontjairól kerültek elő, a tárlat szinte valamennyi régészeti kort reprezentál.

Célunk, hogy a következő években hasonló kiállításokat fogadjunk be, és ezekkel új hazai vagy nemzetközi együttműködéseket alakíthassunk ki, hangsúlyozta S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató.

Porga Gyula polgármester szerint fontos, hogy a múzeum betöltse azt a szerepét, amelyre az alapítók létrehozták, és minél több gyerek látogasson az intézménybe. Hozzátette, a jövőről nem lehet gondolkodni a múlt ismerete nélkül.

Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke felidézte a vándorkiállítás létrehozásának körülményeit. Elmondta, a tárlat célja, hogy bemutassa a régészeti örökség elmúlt másfél évtizedben előkerült tárgyait.

A tárlaton többek között egy csaknem 6500 éves újkőkori edény, bronzkori ékszerek, ötödik századi hun bronzüst, valamint középkori fazék és cserép, továbbá 16-17. századi pénzérmék is láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!