Kultúra

2014.10.29. 14:08

Kerek évfordulóhoz érkezett a Pegazus Színház

Jubileumi, tizedik évadjában számos újdonságot valósít meg a Pegazus Színház, azonban az alapításkor lefektetett elveken továbbra sem változtatnak: szórakoztatva nevelnek és klasszikus, polgári értékeket közvetítenek.

Polgár Tibor

Mindezt Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a pápai teátrum két igazgatója az évadzáró-évadnyitó társulati ülésükön is megerősítette. A Szent István úti színházépületükben megtartott családias hangulatú összejövetelen szó esett a 2013/2014-es, illetve a 2014/2015-as színházi évadról, továbbá bemutatkoztak a társulat új színészei is. Sarkadi Nagy László értékelőjében a hátuk mögött hagyott évadot egyértelműen sikeresnek nevezte. Mint mondta, a 2013/2014-es színházi szezonban mintegy 200 bérletes és számos egyéb előadásuk volt, a nézőik száma pedig meghaladta a 40 ezer főt.

A nagy népszerűségnek örvendő színház tagjai a nyáron sem pihentek, ugyanis egy pályázatnak köszönhetően egy komplett marionett bábszínházat hoztak létre az Esterházy-kastélyban, valamint kicsinosították, felújították a Szent István úti színházépületüket. A Pegazus rendező-igazgatója hozzáfűzte: a jubileumi évadukban a bemutatóik mellett tíz nagyobb rendezvényt szerveznek a közönség számára. Ezek között lesz például zenés karácsonyi ünnepség, farsangi mulatság busókkal, mackókiállítás, húsvétváró családi nap, tízéves társulati találkozó, valamint bábkiállítás az elmúlt évtized produktumaiból.

Végh Zsolttól megtudtuk, a 2014/2015-ös hagyományos bábszínházi bérletben a Pinokkió, a Holle anyó, továbbá a Vándorsárkány című zenés bábjátékot láthatja a gyermekközönség. Az utóbbi színdarab Lévai Sándor, a Süsü, a sárkány báb- és díszlettervezőjének meséje alapján készül majd, aki haláláig baráti kapcsolatot ápolt a Pegazus Színház vezetőivel. Emellett három bemutatóból álló kamarabérlet is szerepel a teátrum jubileumi kínálatában, aminek keretében A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Pöttyös mese, valamint a Koffermesék 3. című előadást lehet megtekinteni. A színház színész-igazgatója elárulta, az évad elején 82 település 140 intézményéből vásároltak Pegazus-bérletet, a bérletesek száma pedig meghaladja a 6800-at.

Az évadzáró-évadnyitó társulati ülésen egy dal, illetve egy vers előadásával mutatkozott be a két új színész, Laki Mónika és Tarr György, akik a társulattól az előző évad végén távozott Németh J. Szilárd, valamint Horváth Bálint helyét vették át. Az összejövetelt az immár rutinos Pegazus-színésznek számító Valler Kata vidám és frappáns performansza, majd pezsgős koccintás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!