Kultúra

2014.10.05. 13:49

Pannonfíling: egész napos filmvetítés, drónok és Réz András

Tizedszerre rendezik meg Veszprémben a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, avagy a „rövid filmek hosszú napját”. A jubileumot slam poetry esttel, best of-vetítéssel, workshopokkal és egész napos rövidfilmes versennyel ünneplik, a zsűriben pedig az ország legismertebb filmesztétája, Réz András is ott lesz.

Munkatársunktól

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozón már 2005 óta bizonyítják a hazai és határon túli amatőr és független filmesek, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt kilenc évben alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és  animációsfilmet is láthattak a nézők Veszprémben. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

Október 11-én tizedszer rendezik meg a Pannonfílinget, és ezúttal is Veszprémben, az Expresszó Klubmoziban lehetünk részesei a „rövid filmek hosszú napjának”. A szervezők tájékoztatása szerint a jubileumi találkozóra különösen sok alkotás érkezett az ország minden pontjából – valamint Erdélyből és Ukrajnából is -, aminek köszönhetően igazán változatosnak és gazdagnak ígérkezik a versenyprogram.

Részlet Varga Máté "Időt" című rövidfilmjéből

A kötetlen "mikrofesztivál" hangulatú Pannonfílingen azonban nem csak vásznat bámulni lehet: a látogatók sörrel vagy teával a kézben vitathatják meg a filmesekkel és a szakmai zsűrivel a rövidfilmeket. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a nézők is bepillanthatnak a filmkészítés kulisszái mögé. A 10. Pannonfíling zsűrijét Gecs Mónika (Vekkord Összművészeti Egyesület alelnöke és művészeti koordinátora), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Kövi Gergő (rendező, forgatókönyvíró, a tavalyi találkozó nyertese) és Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró) alkotják.

A tavalyi győztes kisfilm:

A szervezők workshopokkal is szolgálnak a filmeseknek, filmezés iránt érdeklődőknek. Megismerhetjük a Linear kameramozgató rendszert, amely a profi time-lapse felvételek és videók készítését könnyíti meg, a Skytech Film pedig a drónokkal való filmforgatás lehetőségeit mutatja be.

Az idei, jubileumi évben kísérőprogramok is színesítik a találkozót: október 8-án a veszprémi slam poetry közösség járja körül a pannon-fíling témáját az Utas és Holdvilág Antikváriumban, október 10-én pedig best of-vetítést tartanak az eddigi kilenc találkozó legjobb - illetve a szervezőknek legszimpatikusabb - rövidfilmjeiből a Fricskában.

A Best of Pannonfíling vetítésen többek között az Örkény István novellájából készült "A végső kérdés" is látható lesz. Az alkotás 2010-ben volt a Pannonfíling győztes filmje:

A 10. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó fővédnöke Porga Gyula, Veszprém polgármestere. A Pannonfíling összes rendezvénye ingyenes, de a szervezők örömmel fogadják a támogatásokat a civil szervezetek közösségi adományozására alapuló adjukossze.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!