Kultúra

2014.11.13. 14:37

Az angyalhullás a legszebb magyar szó

Balatonfüred - Csaknem kétszáz diák szavalta egyszerre Petőfi versét a Kiserdőben a volt kőszínház oszlopainál. A település is csatlakozott az idei Magyar Nyelv Napja programhoz. A város kereste a legszebb magyar szót is, ez Jókai egyik művéből az angyalhullás lett.

Prevics Éva

Tavaly Balatonfüred, Kecskemét, Debrecen és Nagyszalonta közösen indította útjára azt a városok összefogásával szerveződő rendezvénysorozatot, amelyhez az idén már több más település is csatlakozott és amelynek célja, hogy a városok önálló rendezvényei mellett olyan közös kapcsolódási pontok, közös programok is megjelenjenek, amelyek tükrözik a nyelv mint a Kárpát-medence magyarságának összetartó erejét. Az irodalmi, nyelvi programok, író-olvasó találkozók mellett a partnervárosok mindegyikében 11.45 órakor Petőfi Sándor: Jó költőnek tartanak című versét szavalták a városok fiataljai, majd élő körkapcsolásban bejelentkeztek a települések a Magyar Nyelv Napja központi rendezvényen is, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Ezen  a napon Balatonfüred több pontján tartottak programokat. A Vaszary Galéria Alkotóműhelyben nyelvi játszóház volt, majd Bíró Eszter koncertezett. Ezután a Kiserdőben a Kőszínháznál folytatódott a rendezvény, ahol a közös versmondás köré szerveztek előadásokat, fellépett a többi között a Lóczy Diákszínpad. Hári Lenke alpolgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta: a nyelvünk összetartott minket viszontagságos időkben és most is.

Délután hatalmas scrabble kirakó várta a Vitorlás térre látogatókat. A Radnóti Iskola hatodik osztályosai szókirakóztak, melybe bárki bekapcsolódhatott. Ez a program is a magyar nyelvre hívta fel a figyelmet. A Szent Benedek Szakközépiskolában játékos vetélkedőben vettek részt a balatonfüredi iskolák. November elsejétől on-line kvízjáték is várta az érdeklődőket a www.furedkult.hu weboldalon. A város kereste a legszebb magyar szót is. A településen kihelyezett szóládákba bárki elhelyezhette a számára legkedvesebb magyar szót. Több száz szavazat érkezett, végül, Jókai Szegény gazdagok című  művéből az angyalhullás szó lett a nyertes.

Az országgyűlés 2011-ben november 13-át a azzal a céllal nyilvánította a Magyar Nyelv Napjává, hogy évente egyszer a figyelem hivatalosan is a magyar nyelvre irányuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!