Kultúra

2015.03.10. 17:20

Béklyóba fogott háromsorosok

Címkék#Pápai Éva

Veszprém - Pápai Éva Veszprémben élő, nemzetközileg elismert festőművész, szobrász, aki 2007 óta irodalmi témájú kiadványokban is publikálja alkotásait, hamarosan új kötetekkel lép a nyilvánosság elé, melyekben Mongóliába vezeti majd el olvasóit.

Toldi Éva

A művésznő számos nemzetközi (köztük pápai) elismerés birtokosa, akinek egyházi műalkotásait, reliefjeit őrzik Európa híres templomai (Nürnberg, Hallein, Güssing, Nagyvárad, Szilágysomlyó s megyénkben Hegyesd, Monostorapáti), az akvarell nagymestere is. Ez adta az impulzust ahhoz, hogy keleti zarándokútjainak élményeit akvarellekben is megörökítse. Nacuisi Banja japán költő 2007-ben és 2011-ben írt haikukat képeihez (Madarak, Halak), s most megfordul a sorrend, legújabb kötetében maga fest lélekközelbe hozó életképeket a jeles mongol irodalmár Urjin Hurelbaatar hangulatokat és érzelmeket megpendítő háromsorosaihoz.

A Balassi Kiadó gondozásában hamarosan megjelenő ötven haikut magában foglaló kötetet (amely a kötött formájú háromsoros versforma feszültségére utalva a Béklyóháromszög címet viseli) pedig nemsokára követi majd a művésznő és férje (Nagy Endre, a veszprémi egyetem tanára) közös szerkesztésében Festői tájak útikönyvsorozat harmadik részeként egy Mongóliát bemutató érzelmes útikalauz.

Pápai Éva és a mongol nagykövetség tanácsosa, Sumiya Batzana

A formabontó Mongólia-útikönyvben Pápai Éva akvarelljei mellett Nagy Endre írja az ismertető kísérőszövegeket. A világjáró szerzőpáros korábban Indiáról és Kínáról publikált reprezentatív kiadványokat a Kairosz Kiadó gondozásában.

Az elkövetkező hetekben megjelenő verseskötetben a sajátos és eredendően ősi már a 13. századtól létező japán haiku stílusvilágának könnyedebb, érzelmesebb feloldásaival találkozhat majd a kötet forgatója, amelyhez lírai megérintettséggel simulnak Pápai Éva akvarelljei, tovább bontva és nemegyszer folytatva a haikukban megfogalmazódó gondolati hullámokat, lelki rezdüléseket a képek hangulati dinamizmusával, a színek izzó, majd lecsendesülő áradásával.

A hamarosan megjelenő, Urjin Hurelbaatar mongol költő ötven haikuját és Pápai Éva akvarelljeit magában foglaló Béklyóháromszög című kötet cím- és fedőlapja

A könyvben Urjin Hurelbaatar haikui magyar, angol, orosz, kínai, mongol és régi mongol (kalligrafikus) írással is olvashatók.

A nyomdakész kötetnek a virtuális technika jóvoltából már februárban volt egy digitális ősbemutatója a Mongóliával baráti kapcsolatokat ápoló Bács-Kiskun megyei Szankon, ahol egyébként Pápai Éva mesterének, a kolozsvári Gy. Szabó Béla grafikusnak emlékét őrzik gyűjteményes kiállítással.

A bemutatót a mongolok hagyományos közösségi ünnepén a Holdújév alkalmával rendezték meg stílszerűen, s azon jelen volt a mongol nagykövetség kulturális tanácsosa is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!